Aantal tropische stormen volgt in rap tempo
09 Sep, 04:41
foto
De tropische stormen in het Atlantische orkaanseizoen volgen elkaar snel op. Behalve storm Florence...


Het Pacifische tyfoonseizoen is al enige tijd begonnen en het Atlantische orkaanseizoen treft de piekperiode. Op dit moment zijn er niet minder dan vier systemen in de Atlantische Oceaan en vier in de Stille Oceaan. Daar komt nog bij kijken dat de effecten van de overblijfselen van de tropische depressie Gordon nog voelbaar zijn. Gordon zorgt nu voor vloedregen in het mid-westen van de Verenigde Staten. .


In navolging van de recente tyfonen in Japan, bevindt het nieuwste systeem, tropische storm Mangkhut, zich momenteel ten oosten van Guam en zal het naar verwachting maandag over het eiland trekken. Manghut zal zich volgens de weervoorspellingen op weg naar Taiwan versterken en zal het tegen eind van de volgende week het land aandoen als een supertyfoon.

In de regio van de Stille Oceaan is er ook een cluster van stormen heel dicht bij de Filipijnen die zich de komende dagen nog zouden kunnen ontwikkelen tot een tropisch systeem.

Aan de andere kant van de Stille Oceaan is tropische storm Norman verhuisd naar het noorden en oosten van Hawaï en vormt het geen bedreiging voor het land. Maar orkaan Olivia volgt in de sporen van Norman. Ofschoon Olivia verzwakt, kan het zorgen voor overstromingen in Hilo en Honolulu terwijl het zich naar het westen beweegt. Olivia zal naar verwachting woensdag aan land komen.

Verder naar het oosten is er een formatiewaarschuwing voor mogelijke tropische stormontwikkeling vlak voor de Pacifische kust van Mexico, maar de activiteit in de Atlantische Oceaan is veel zorgwekkender. Er is een storing in het zuidwesten van Mexico die de regio misschien nog zou treffen, maar tropische storm Florence, dat nu kracht verzamelt in de Mid-Atlantische Oceaan, heeft al de aandacht getrokken.

Het ziet er naar uit dat de storm ten zuiden van Bermuda zal passeren en de volgende week rond vrijdag richting de Amerikaanse oostkust gaat. Er is al een noodtoestand uitgeroepen in North Carolina.

De volgende is zich al aan het vormen. Tropische depressie 9 heeft zijn zinnen gezet op de Kleine Antillen rond het midden van volgende week. En dan nog tropische storm Helene. Dit systeem bevindt zich momenteel ten zuiden van de Kaapverdische eilanden. Er wordt gehoopt dat deze buiten in de open wateren van de Atlantische Oceaan blijft. Maar met nog twee en een halve maand van het seizoen, is de voorspelling dat er nog meer stormen in aantocht zijn.