Afro-Amerikaanse Ayana Pressley wint voorverkiezingen
05 Sep 2018, 16:29
foto
Ayanna Pressley heeft tegenstander Michael Capuano, die al tien termijnen aanzat, verslagen in Massachusetts. (Getty Images)


Ayanna Pressley wordt de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die wordt gekozen voor het Amerikaanse Congres in Massachusetts. Het 44-jarige gemeenteraadslid van Boston versloeg parlementsveteraan Michael Capuano om de Democratische nominatie veilig te stellen.

Ze zal niet worden geconfronteerd met een Republikeinse tegenstander in de tussentijdse verkiezingen van november. Het is de laatste in een reeks overwinningen voor progressieve, jonge en minderheidskandidaten die de oppositiepartij vertegenwoordigen.

2018 heeft ook een historisch aantal vrouwelijke kandidaten campagne zien voeren voor Democratische nominaties. In een toespraak na haar overwinning zei Pressley: "Verandering komt eraan en de toekomst is van ons allemaal."

Ze verwees ook naar president Donald Trump als "een racistische, vrouwenhater, een ware empathische mislukte man". Ze wees naar de ongelijkheid in rijkdom in haar zevende congresdistrict. Het is het enige district in de deelstaat die een niet-blanke meerderheid heeft.

Een emotionele video van haar toen ze erachter kwam dat ze had gewonnen, is al duizenden keren online gedeeld. Haar 66-jarige tegenstander heeft het district gedurende twee decennia vertegenwoordigd en had sinds zijn nominatie in 1998 nimmer een tegenstander bij de voorverkiezingen.

Capuano die zijn nederlaag accepteerde, zei dinsdag: "Het is duidelijk dat ik veel wilde veranderen. Maar het zij zo, dat is de manier waarop het leven gaat." Zowel hij als Pressley worden als progressieven gezien - maar zij pleitte voor een meer "activistische" leiderschapsstijl. Ze ondersteunt ook maatregelen die door velen als radicaal worden beschouwd, waaronder de afschaffing van Immigration and Customs Enforcement (ICE), een federaal agentschap dat president Trump heeft ingezet om illegale migranten te onderdrukken.

Voordat ze gemeenteraadslid werd, werkte ze voor senator John Kerry en congreslid Joe Kennedy - wiens grootvader, John F Kennedy, op de stoel zat die Pressley zal winnen voordat hij president werd. De overwinning van Pressley komt twee maanden na een gelijkaardige overwinning tegen een tegenstander die tien termijnen heeft gediend. De 28-jarige Alexandria Ocasio-Cortez won in New York. Ze heeft Pressley op Twitter gefeliciteerd en zei dat de twee samenwerkingsbanden hadden gesloten omdat mensen twijfelden aan hun vermogen en ervaring.

Elders in de deelstaat won Congreslid Joe Kennedy (37) comfortabel in zijn voorverkiezingen en collega-democraat Richard Neal (69) zag kans een jongere tegenstander van zich af te schudden. Politieke analisten voorspellen dat alle negen zetels in het Congres door democraten ingevuld zullen blijven bij de stemming van november.

De senator van Massachusetts, Elizabeth Warren, een favoriet om deel te nemen aan de presidentsverkiezingen van 2020, was onbetwist voor de democratische nominatie van de deelstaat. Ze zal Republikein Geoff Diehl tegenkomen in november nadat hij dinsdag twee andere Republikeinse kandidaten heeft verslagen.
Advertenties