Openbare vergadering over Alcoa maandag
26 Aug 2018, 06:06
foto
Dit rapport over de raffinaderij van Suralco te Paranam dateert van juni 2015. De studie is verricht door WorleyParsons.


De openbare vergadering van De Nationale Assemblee over 'de kwestie Alcoa', is uitgeschreven voor maandag 27 augustus om 15.00 uur. Dan moet de regering hard maken waarom de raffinaderij van Suralco te Paranam urgent gesloopt moet worden. Voordat de Brokopondo Overeenkomst officieel is beëindigd, heeft de regering toestemming gegeven voor de ontmanteling.

Vicepresident Ashwin Adhin legde op 31 juli uit dat de dreiging voor het milieu zó ernstig is, dat de regering het besluit heeft genomen. Vanuit coalitie én oppositie is aangegeven dat de ontmanteling in strijd is met de wettelijke bepalingen. Aan de regering is gevraagd om documenten te sturen naar de volksvertegenwoordiging, waaruit de urgentie blijkt.

Adhin had beloofd dat de documenten binnen twee weken naar het parlement zouden worden gestuurd. Het heeft langer geduurd. Vorige week werd de vergadering die uitgeschreven was, op verzoek van de regering uitgesteld. De stukken die de regering gestuurd heeft naar De Nationale Assemblee zijn rapporten die dateren van juni 2015. Hierin ontbreken recente gegevens. Suralco stuurde al langer dan een jaar vóór de sluiting van de aluinaarderaffinaderij geen data meer naar het Bauxiet Instituut Suriname.

Maandag moet blijken op basis waarvan de regering heeft besloten om Alcoa/Suralco toestemming te geven voor de ontmanteling. De regering is intussen uitonderhandeld. De definitieve concept-overeenkomsten zullen eind september gestuurd worden naar De Nationale Assemblee.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April