Meneer Abdoel: Lézen voordat u reageert
23 Aug 2018, 00:56
foto


DNA-lid Amzad Abdoel geeft aan dat het door hem ingezonden stuk ter uitleg was, en niet ter bespreking van wijsneuzen en hun guru’s. En dat er werkelijk rekening is gehouden met de Wet op de Staatsschuld, door middel van de tijdelijke wetswijzigingen en machtigingen die zijn verleend. Zoals hij als wetsmaker en voorzitter van de commissie Financiën weet, heeft een wet in beginsel geen terugwerkende kracht tenzij het een financieel belang van de burger mogelijk moet maken (wat in dit geval met de hoge schuldenlast voor alle Surinamers absoluut niet het geval is).

Abdoel probeert door een uitleg over de Wet op de Staatsschuld van 3 februari 2017 bewezen te krijgen dat Hoefdraad en Wijnerman geen strafbare gedragingen hebben gepleegd. Jammer dat hij als medewetgever daarmee blijk geeft van een gebrekkig ontwikkelde rechtskennis. De terugwerkende kracht vanaf 2017 is niet ter sprake omdat in de jurisprudentie het rechtszekerheidsbeginsel van toepassing is en dus nooit mag aantasten wat een burger aan die wetten moet kunnen ontlenen. De overheid is ten aanzien van de gedragingen in 2016 gebonden aan de bestaande wetten en rechtsregels van toepassing in 2016. Yu don kaw Wetmaker yu! Suma de ini nowtu?? Kot’ odo a no gi man’nengre….Dus tak’ say u mus’ taki bika no wan sma dja, no sab’ suma na Oom Toni.

Met de case tegen meneer Hoefdraad en mevrouw Wijnerman heeft STREI! kunnen bewijzen dat ondanks dat we nog steeds na pakweg 8 maanden officieel geen politieke partij zijn (terwijl het proces 4 maanden voorschrijft voor het verwerken van de stukken na indiening) en ondanks dat a boycot hebi we doorgaan met strijden voor land en volk. Wettelijke grondslag om de partij af te keuren is er niet, weigeren op zich is gezichtsverlies want dat bewijst jullie angst, dus het dan maar gooien op bureaucratie als de slappe pangi nengre’s die jullie zijn.

En we laten zien dat we menens zijn in het bestrijden van de corruptie, die Suriname al jaren teistert. Voor de eerste keer in de geschiedenis van Suriname is vanuit de burgerij een strafklachtdossier (en nee, niet een gewone brief of verzoek van 1 A-viertje zoals de VHP deed) inhoudende een aangifte, strafklachtdossier en verzoek tot strafrechtelijke vervolging van politieke ambtsdragers, namelijk de minister van Financiën dhr. Hoefdraad en Administrateur Generaal Mevr. Wijnerman ingediend bij de procureur-generaal (pg). HET WERK IS DUS AL GEDAAN. HET IS ELEMENTAIR REKENWERK en men moet alleen een aantal boekhouders of wiskundigen inhuren om NA TE GAAN AAN DE HAND VAN DE BRONDOCUMENTEN (OFFICIELE STUKKEN VAN BUREAU OP DE STAATSSCHULD, REKENKAMER EN DNA) OF DE CIJFERS KLOPPEN. De officiële instanties hiertoe bevoegd zijn DNA en de Rekenkamer. Maar die weigeren zoals gewoonlijk weer hun plicht te vervullen. U bent volksvertegenwoordiger in DNA; waar blijft uw actie en daadkracht? Of bent u de door u afgelegde eed vergeten???

Het is onnodig de strafklacht tegen Hoefdraad en Wijnerman te vermengen met een discussie over partijleden die vanwege persoonlijke motieven afstand nemen van de politiek. De leden die STREI! hebben verlaten, hebben dat gedaan door demotivatie en persoonlijke redenen en niet door omkoping of overloop naar andere partijen, zoals we dat vaak zien.
UIT STREI! STAPPEN IS NIET STRAFBAAR. HET OVERSCHRIJDEN VAN DE WET OP DE STAATSSCHULD EN HET OPMAKEN VAN VALSE BOEKEN EN REGISTERS IS DAT WEL.
Met deze case heeft STREI! juist bewezen niet alleen te praten maar ook te doen, en heeft daarbij de bewijzen openbaar gemaakt zodat de gehele samenleving die kan toetsen. Dus toets die juistheid, zoals dat uw taak is. Abdoel moet een falsificatie-onderzoek doen, dus de stellingen en bewijzen van het strafklachtonderzoek verifiëren op geldigheid en juistheid (waarheid). Verder kan hij –als waarachtige democraat- het onbehoorlijk bestuur aan de zijde van het ministerie van Binnenlandse Zaken en het Kabinet van de President aankaarten waar het gaat om afgifte van de beschikking betreffende de erkenning van STRIE! als politieke vereniging.

Abdoel stelt dat hij geen moeite heeft met het feit dat vanuit de burgerij strafklachten worden ingediend tegen politieke ambtsdragers, maar wel met het principe dat mensen met een vreemde nationaliteit een Monetaire Autoriteit beschuldigden. Hij als wetsmaker zou moeten weten wat “iedere burger” inhoudt. Daar vallen namelijk ook ingezetenen (burgers met verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd) onder, conform artikel 22 van de Grondwet van Suriname en artikel 149 van het Wetboek van Strafvordering. Ik begrijp dat hij zijn partij-ideologie uitdraagt en mensen met een andere nationaliteit moet aanvallen, want dat zijn de “witte mannen in korte broek”. Achterhaald, want die andere nationaliteiten vertegenwoordigen ook de vele landen waarbij deze regering in 2016 een staatsschuld van 15,6 miljard SRD heeft opgebouwd, alsof het niets is.

Melding maken dat de procureur-generaal per brief van 18 januari 2017 stelde dat de wet niet zou zijn overtreden, is onhoudbaar. De pg heeft het vereiste onderzoek niet gepleegd en maakte een onjuiste stelling dat de lening plafond van de Bruto Buitenlandse staatsschuld niet zou zijn overschreden. Het verzoek van de oppositie hield in een onderzoek te doen naar de mogelijke overtreding van de wet. Dat moest betekenen dat de pg behoorde te onderzoeken of de drie lening plafonds wel of niet zijn overschreden:
1. Lening plafond van de Bruto Binnenlandse Staatsschuld;
2. Lening plafond van de Bruto Buitenlandse Staatsschuld;
3. Lening plafond van de totale bruto staatsschuld

Het onderzoek van de pg was onjuist en onvolledig. De eerste fout was, dat het overschrijden van de Staatsschuld niet slechts gaat om Buitenlandse Schuld maar om de 3 hierboven genoemde rechtsnormen. De tweede fout is dat de pg een brief heeft geschreven naar het Bureau voor de Staatsschuld (dat nota bene valt onder het ministerie van Financiën) met de vraag of de Staatsschuld was overschreden. Dat is hetzelfde als een crimineel vragen of hij een crimineel is. Als je hem dat vraagt zal hij zeggen: nee, ik zit in de bouw.
Maar niet getreurd. laten we het simpel zeggen, het onderzoek te plegen door de pg is door Strei! feitelijk uitgevoerd en vergt een eenvoudige verificatiehandeling van hem. De totale schuldenlast voor alle Surinaamse burgers is op dit moment meer dan 2,5 maal ons totaal jaarinkomen (BBP) en dat is gewoon ronduit onacceptabel. Voor nu, en zeker voor de toekomst. Wij gaan niet de door deze regering onverantwoord gemaakte leningen terugbetalen.

Abdoel moet geduld betrachten en afwachten wat de bevindingen van de pg ten aanzien van het strafklachtdossier zullen zijn. Door zijn reactie op de handeling van STREI! kan eenieder overduidelijk vaststellen dat Abdoel geen verstand heeft van de wijze waarop argumentaties/onderzoeken moeten worden weerlegd, geen verstand heeft van de toepassing van wetten en al helemaal geen verstand heeft van monetaire economie. Misschien een tevergeefs advies, maar toch, na lezen, volgt begrijpen en vervolgens begrip/inzicht. Hopende dat dit mag leiden tot het beëindigen van zijn volharding in onnozelheid.

Wees trots dat mensen uit de burgerij zichzelf geroepen voelen en zich verantwoordelijk achten om strafbare handelingen aan te kaarten en voor te dragen bij de pg. En wij hopen dat het Openbaar Ministerie dit dossier serieus neemt en dit werk effectief en efficiënt zal behandelen. Mocht u het niet eens zijn met de inhoud van het strafklachtdossier, geef dan inhoudelijk verweer op basis van de door ons geponeerde stellingen en bronnen want ook u heeft toegang tot deze informatie als DNA lid.

Abdoel zaait liever verdeeldheid op basis van nationaliteit, alsof mensen binnen zijn partijgelederen niet dezelfde nationaliteit bezitten als dit meisje. Wiens brood men vreet wiens taal men spreekt toch?

Zand strooien is uw tactiek middels veel te schrijven maar niks te zeggen... het volk is inmiddels wakker, meneer Abdoel dus da Ai.

Maisha E. Neus
(STREI!)

U kunt het begeleidende beeldmateriaal hier downloaden.
pdf-icon.gif Staatsschuld_en_schuldratio.jpg     pdf-icon.gif Totale_staatsschuld_en_schuldratio_2016.jpg                
Advertenties