Ayurveda arts Bhoelai: Suriname heeft genoeg kruiden
21 Aug 2018, 06:08
foto
Suriname heeft genoeg vervangende Ayurvedische kruiden.”, zegt Shasvin Bhoelai, Suriname’s eerste Ayurvedische arts. (Foto: Ranu Abhelakh)


Suriname heeft alle kaarten in handen om zich te ontwikkelen tot een centrum voor natuurlijke geneeswijze in de regio. “Ik zie graag dat mijn land een medische hub wordt en mensen naar Suriname komen om op een natuurlijke wijze te genezen”, zegt Shasvin Bhoelai, Surinames eerste Ayurvedische arts in gesprek met Starnieuws.

Bhoelai is ervan overtuigd dat Suriname hiermee kan verdienen en noemt tal van pluspunten waarom Suriname zich op dit gebied kan ontwikkelen. Een hiervan is het tropische klimaat. Strategisch gezien, werkt een behandeling in Suriname veel beter dan bijvoorbeeld in een Europees land, stelt de arts die Ayurveda wetenschappen studeerde aan de Sri Dharmastale Manjunatheshwara College of Ayurveda and Hospital te Hassan in de Indiase deelstaat Karnataka. De natuur heeft effect op het lichaam en de geest en de weerschommelingen in koude streken werken niet erg bevorderlijk op een behandeling.

“Dat merkten wij ook in India. Door het klimaat- en temperatuurverschil werkte een behandeling in Zuid-India beter dan in het noorden. Ons klimaat is te vergelijken met dat van Zuid-India.” Een andere reden is dat Indiase Ayurvedische kruiden makkelijk te vervangen zijn door die van Suriname. “Landbouwers kunnen de medicinale planten telen en zo krijgt deze sector een boost. De spin-off is veel groter dan men kan vermoeden.”

Eenheid en balans tussen lichaam, geest en ziel
Ayurveda (kennis van het leven) is een oeroude Indiase wetenschap over gezondheid, levensenergie en natuurgeneeskunde. Centraal staat hoe jezelf kunt genezen en gezond kan leven. Deze holistische geneeskunde gaat uit van eenheid en balans tussen lichaam, geest en ziel, legt Bhoelai uit. De mens wordt geboren met een unieke combinatie uit de vijf natuurelementen (aarde, water, vuur, lucht en ruimte) die samen de drie dosha’s (energetische krachten): ‘vata, pitta en kapha’ vormen en die zijn steeds aan verandering onderhevig.

Bij de diagnose en keuze voor behandeling kijkt een arts naar de vier basispilaren van het leven. Deze zijn ons eten & drinken, beweging, slaap en seksualiteit. “Als een van deze pilaren niet goed werkt, krijg je disbalans – geuit in ziekte”.

Specifieke behandelmethode
Het spectrum van Ayurvedische behandelingen is zeer uitgebreid. Afhankelijk van de diagnose volgt een specifieke behandelmethode, die kan bestaan uit massages met etherische oliën, gebruik van kruiden of dieetaanpassingen. “Ayurveda heeft op lang termijn meer effect op duurzame gezondheid. Gezond voedsel is al een medicijn op zich en wie een gezonde levensstijl op nahoudt heeft geen medicijnen nodig. We leren je dan hoe je je gezondheid kunt handhaven.”

De Wereld Gezondheidsorganisatie heeft Ayurveda in 1978 officieel erkend als geneeskunst, die steeds meer terrein wint in de wereld. We werken op basis van 41 guna’s (kwaliteiten) gebaseerd op de ziektesymptomen, legt Bhoelai uit. “Tijdens de behandeling vul je aan waar de persoon een tekort aan heeft of omgekeerd. Je kijkt welke kruiden zulke guna’s bezitten en Suriname heeft genoeg vervangende kruiden.”

Surinaamse kruiden
Tijdens een presentatie in het buitenland gebruikte hij de moko-moko waterplant die in het wild langs de rivieren en kreken groeit. “Ik heb gekeken naar de kwaliteiten ervan - de stoffen die erin voorkomen hebben een invloed op de wondheling en –schoning.” Een ander alternatief is de wilde sopropo voor de behandeling van diabetes. Beide zijn zeer geschikte en goedkope alternatieven die hier groeien, zegt Bhoelai.

Hij ondersteunt de ideeën voor samenwerking met India op Ayurvedisch gebied. “We kunnen uitwisselingsprogramma’s hebben en kennis delen, maar dan wel zelf een hub worden voor de regio.”

Erkenning
De jonge arts droomt ervan om een wellness ressort, een volledig geïntegreerd gezondheidscentrum in Suriname op te zetten. “De vraag om iets anders groeit.” Met zijn internationaal erkend en gecertificeerd diploma bezocht hij het ministerie van Volksgezondheid op verschillende momenten. Er is vaker gesteld ‘we wachten op je’ en ‘we hebben je nodig’, maar tijdens de verschillende ontmoetingen keek men raar op ‘van wat is Ayurveda’. Dit werkte enigszins demotiverend voor hem.

Bhoelai benadrukt dat het niet om hem of specifiek Ayurveda gaat maar om de erkenning van alle Surinaamse traditionele natuurgeneeskunde en de natuurgenezers. “Wij zijn geen concurrenten van de reguliere (westerse) geneeskunde maar werken graag samen. Je kunt elkaar niet uitsluiten maar alleen aanvullen”, merkt hij op. Soms verwijst hij patiënten met acute symptomen naar de reguliere arts, of naar de fysiotherapeut of radioloog om eerst een scan te maken. “Wij geloven in een integraal systeem waar de gezondheid van de patiënt prioriteit heeft.”

Verder specialiseren
De arts blijft optimistisch, “de legalisering en lokale erkenning door de Surinaamse overheid komen een stapje dichterbij”. In afwachting hiervan gaat hij zich verder specialiseren in Ayurveda. Bhoelai volgde zijn vijfenhalf jarige bacheloropleiding met een beurs van het Indiase ministerie van Ayush (Ayurveda, Yoga, Unani, Siddha en Homeopathie). Hij verkreeg afgelopen juni de graad ‘Bachelor Ayurvedic Medicine and Surgery (B.A.M.S)’ en daarmee de titel van ‘Vaidya (Vd. - doctor) Ayurveda Acharya’.

Studeren in India is geen makkelijke opgave, geeft hij toe. “De afstand en het overbruggen van het cultuurverschil is groot.” Desondanks ziet hij graag meer Surinamers voor deze studie kiezen. Om zijn droom te realiseren heeft hij collega’s nodig, “ik wil niet de enige Ayurvedische arts in Suriname zijn”. India verstrekt jaarlijks de studiebeurzen.
Advertenties