Congo weer in de greep van Ebola
13 Aug 2018, 04:58
foto
Verpleegkundigen die werken met de WHO bezig met het Ebola-vaccin.


De Democratische Republiek Congo (DRC), is recentelijk wederom in de greep geraakt van de teisterende Ebola-crisis. Dit keer is het de veel moeilijk bereikbare Provincies Noord Kivu en Ituri, de noordoostelijke regio gebieden die bloot staan aan hoge veiligheidsrisico’s vanwege de gewapende activiteiten van de vele verzetsgroepen met veelvuldige militaire confrontaties.

Deze crisis volgt de recente in de Noordwestelijke Provincie, Equateur, waar de overheid met steun van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), en internationale deskundigen, een hevige strijd leverde, om de crisis met succes onder controle te krijgen. 54 Ebola cases werden toen vastgesteld, waarvan 33 doden. Nog maar net, 24 juli, verklaarde het Congolese ministerie van Gezondheid, Equateur een Ebola-vrije provincie.

De recente situatie in Noord Kivu heeft volgens rapporten van de overheid, inmiddels 11 doden geëist. Deskundigen van het ministerie van Volksgezondheid (Institut National de Recherche Biomédicale/INBR) verklaren dat de virus uitbraken in de twee betreffende provincies los van elkaar staan. Echter, volgens het Medisch Instituut blijkt het virus van het zelfde type 'Zaire' te zijn.

Dit keer zijn er 20 doden gevallen in het dorpje Mangina (30 km van Beni), echter het dorpje Mabalako blijkt in het centrum te staan van deze crisis. WHO heeft inmiddels een team van 30 deskundigen gezonden naar het Oosten voor medische hulp en ondersteuning aan de provinciale autoriteiten. 44 Ebola cases zijn al bekend in deze recente crisis, waarvan 17 formeel vastgesteld, en 27 verdacht, inclusief 26 doden.

Noord Kivu en Ituri hebben een 'Internally Displaced Population (IDP)' van meer dan 1 miljoen. De humanitaire crisis is enorm, terwijl er dagelijks burgers vluchten naar de naburige landen, Oeganda en Rwanda. Er is een voedseltekort, en kinderen en moeders hebben het het zwaarst te verduren. Bereikbaarheid van de provincies is momenteel de grootste uitdaging. Volgens de administrateur van Beni, verloren nog recentelijk 7 burgers het leven, vanwege geweldactiviteiten door verzetsgroepen.

Mr. Drs. Sardhanand Panchoe,
Kinshasa, DRC
12 augustus 2018
Advertenties