Degens gekruist op vergadering Zorgraad
12 Aug 2018, 00:00
foto
Tijdens de openbare vergadering van de Zorgraad zaterdag, is er heftig gedebatteerd door zorgverleners. Zij hebben de voorstellen van de Zorgraad verworpen. (Foto's: René Gompers)


Het is er heftig aan toegegaan op de openbare vergadering van de Zorgraad zaterdag. De voorstellen van de Zorgraad voor aanpassing van tarieven en het ordenen van de medische sector, zijn massaal verworpen. De voorstellen liggen ter bestudering bij de Onderraad, waar vicepresident Ashwin Adhin voorzitter van is.

Er is verhit gediscussieerd over de financiering, reguleren en wegwerken van inefficiënties binnen de zorgsector. De zorgverleners uit de verschillende disciplines geven aan dat met de voorstellen zaken verkeerd worden aangepakt en juist voor meer chaos kunnen zorgen. Eerder gedane studies, rapporten en daarop de aanbevelingen vanuit het veld, die aangeven hoe de ordening het best zou moeten plaatsvinden, worden gewoon overgeslagen, menen zij. Het probleem is groter dan het aanpassen van de tarieven wordt er vanuit verschillende invalshoeken aangegeven. De Wet Basiszorg heeft voor nog meer chaos gezorgd, geven de zorgverleners aan.

De Zorgraad benadrukt dat de voorstellen gebaseerd zijn op consultaties met het veld en ingewonnen informatie. Het instituut geeft aan dat een van de grootste obstakels is het krijgen van de juiste informatie van de zorgverleners. Jaarverslagen komen maar niet. Een aantal zorgverleners zegt niet te zijn geconsulteerd. Anderen voeren aan dat er al zes jaar getracht wordt om een digitaal informatiesysteem voor huisartsen op te zetten. De regering had hetzelfde idee maar dat is gestrand. De informatie is niet alleen belangrijk om papier te besparen maar ook om direct informatie over het aantal patiënten met welke aandoeningen een arts in zijn bestand heeft op een bepaald moment. De informatie is ook nodig om tarieven te kunnen bepalen.

Een vertegenwoordiger van de verzekeringsmaatschappijen haalt aan dat ook in zijn veld het moeilijk werken is met de huidige premies. Hij deelt mee dat er ook verspilling is geconstateerd in de zorgsector. Hij roept de zorgverleners op om ook aan zelfregulatie te doen. Sommige zorgverleners geven aan dat zij sinds januari wachten op geld van de verzekeringsmaatschappijen voor geleverde diensten. De belanghebbenden hebben aangehaald dat het lijkt alsof de overheid het probleem voor zich uitschuift gelet op de afwezigheid van vicepresident Adhin en de minister van Volksgezondheid bij de vergadering. De minister van Volksgezondheid is uitlandig. Theo Mase, adviseur op het kabinet van de vicepresident, en Robert Ameerali, adviseur van de Zorgraad waren wel aanwezig en hebben wat inzichten gedeeld en scherpe opmerkingen gemaakt. Zij hebben niet minder dan de Zorgraad, de wind van voren gekregen van het publiek.

De leden van de Zorgraad zijn wel tevreden met het verloop van de vergadering. Er is zoveel naar buiten gekomen, zoveel input is er nooit eerder geweest, merkt het lid Ashween Achaibersing op. Hij vindt het jammer dat “pas wanneer het om geld gaat” de bijdrages uit het veld geleverd worden. “De voorstellen zijn massaal verworpen, desondanks is de Zorgraad blij met hun verhaal,” geeft Anjanie Ganput, voorzitter van de Zorgraad aan. “We moeten luisteren naar wat iedereen aangeeft over het model. Het model ligt overigens nog steeds op de tafel van de Onderraad. Dit is de eerste keer geweest dat het in het openbaar is gepresenteerd. Er moet nog veel gebeuren. Het proces naar transformatie, transparantie en efficiëntie gaat ‘aw’ doen. Maar die ‘aw’ kan de Zorgraad verdragen. Men vindt dat er niet goed gerekend is, zet dan op tafel alle jaarverslagen, de rapporten die je noemt, dan gaan we praten.”

De vertegenwoordigers van de gezondheidszorg hebben duidelijk laten merken dat zij in de Zorgraad geen goede partner zien voor het oplossen van de problemen. Zij stellen dat onder andere deskundigheid ontbreekt bij de Zorgraad om de zaak juist aan te kunnen pakken. Ondertussen hebben de medici/zorgverleners een verklaring uitgegeven waarin wordt gesteld dat de Zorgraad op basis van de wet geen positieve bijdrage kan leveren aan de gezondheidszorg.

René Gompers
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April