CBvS: Nog steeds slachtoffers risico beleggingen
10 Aug 2018, 04:41
foto


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) krijgt ondanks waarschuwingen nog steeds berichten van burgers die ernstig benadeeld zijn door malafide personen en organisaties die op een oneerlijke wijze zich geld toe-eigenen. Er worden vormen van beleggingen aangeboden, waarvoor al waarschuwingen zijn uitgegeven. Deze beleggingen, vaak onterecht investeringen genoemd, kunnen eerder als dobbelen worden aangeduid.

De CBvS vindt het nodig de zorgwekkende ontwikkelingen periodiek onder de aandacht te brengen van de samenleving. Het is kenmerkend dat overal ter wereld, waar het economisch minder voortvarend gaat, malafide personen en organisaties deze omstandigheid als hun kans schoon zien om burgers te verleiden tot het nemen van grote financiële risico’s. Hierbij worden goed doordachte methoden gebruikt die vertrouwenwekkend overkomen en vooral gouden bergen beloven. Hoe het ook zij, die komen steeds neer op ‘ponzi schemes’, vernoemd naar meesteroplichter Charles Ponzi, die in de VS dit systeem heeft gebruikt om mensen op te lichten.

Dit systeem wordt ook uitgebeeld als een piramidespel, gelet op de structuur hoe het werkt. Het begint met een klein aantal mensen (de top van de piramide) die voor zijn eigen winst steeds anderen er bij moet betrekken. Er wordt hierbij gewezen op de aanlokkelijke winsten die de eersten wel hebben opgestreken. Dat hoort echter in het plan van de uitvoerders van dit systeem om potentiële slachtoffers te verleiden tot het nemen van risico met hun geld. De uitkomst is echter altijd hetzelfde; het systeem loopt uiteindelijk vast en degenen die later zijn ingestapt, raken al hun geld kwijt. Wanneer men dan rekenschap hierover wil vragen, zijn de vertegenwoordigers van deze malafide organisaties ineens onbereikbaar, benadrukt de CBvS.

Sinds enkele jaren wordt het fenomeen crypto currencies, of virtueel geld, vooral bekend onder de naam Bitcoin, gebruikt in deze verderfelijke systemen. Ook in Suriname wordt dit nu aangeboden als een lucratieve manier om snel rijk te worden. De beloften die hierbij worden gedaan zijn in strijd met alle economische wetmatigheden en zijn slechts gebaseerd op geluk zoals bij kansspelen. "Niet aan meedoen dus. Uw geld is echt uw arbeid waard," stelt de CBvS.