Simons gaat niet in op mededeling Alcoa
20 Jul 2018, 20:25
foto
Het Actiecomité Alcoa heeft vrijdag een petitie aangeboden aan Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. (Foto's: Leroy Troon)


“Ik weet daar niks van. Ik weet het net als u uit de media, ik kan daar niet op reageren. Ik weet niet of wat daar staat waar is of niet. Dat gaan wij als parlement uitzoeken,” reageert Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons op de verklaring van Alcoa. De multinational heeft aangegeven dat alles wat zij onderneemt, ook het slopen van het complex op Paranam, met goedvinden van de regering gebeurt.

Het Actiecomité Alcoa heeft vanmiddag een petitie ingediend bij De Nationale Assemblee. Geëist wordt dat de Assembleeleden van de overheid te weten komen wat er is precies is overeengekomen met Alcoa. Een dag eerder heeft Alcoa, een uur voordat er geprotesteerd zou worden bij de raffinaderij op Paranam, de verklaring uitgegeven. “Wegens afspraken met betrekking tot het delen van vertrouwelijk informatie, is het eerder niet mogelijk geweest details over de onderhandelingen tussen Alcoa en de Presidentiële Onderhandelingscommissie uit te geven,” geeft Alcoa verder aan in een ‘statement’.

Op de verklaring gaat Assembleevoorzitter Simons verder niet in. De knelpunten genoemd in de petitie van Actiecomité Alcoa worden zeker meegenomen bij de komende gesprekken met de regering geeft ze aan. Simons deelt mee dat de regering per brief heeft aangekondigd dat vóór eind juli de voorgestelde wijzigingen voor de Brokopondo Overeenkomst aangeboden worden.

Komende week komt er nog een vergadering over het slopen van het Paranam complex. “De kern van de zaak is natuurlijk de wijziging van de Brokopondo Overeenkomst want dat maakt de weg vrij voor nieuwe ontwikkelingen of voor de afbouw,” geeft Simons aan. “Vandaar dat het parlement ‘gefocust’ heeft op de wijziging van de Brokopondo Overeenkomst, die de eerdere beëindiging daarvan moet vastleggen.”

De Assemblee zelf vraagt al twee jaar om duidelijkheid, zonder succes. “Dat het de voorzitter niet is gelukt om al die tijd de afspraken op tafel te krijgen, geeft aan dat ze waarschijnlijk in een heel moeilijk parket zit,” merkt Xaviera Jessurun van het Actiecomité op. “Ik heb wel hoop dat de informatie nu wel komt. Het feit dat Alcoa die al drie jaar in kleine kamers onderhandelt met een presidentiële commissie, een uur voor een burgerinitiatief met een statement komt waarin ze zegt dat alles al beklonken is, geeft aan dat de rechtsstaat niet werkt. Dit is het moment dat onze volksvertegenwoordigers echt in actie moeten komen om onze democratie te waarborgen.”

René Gompers
Advertenties