Soerdjan: ‘Samap begeleidt 1000 boeren’
20 Jul, 14:31
foto
Minister Lekhram Soerdjan van LVV beantwoordt vragen. (Foto: Raoul Lith)


De Suriname Agriculture Market Access Project (Samap) is bezig om in al die districten de landbouwers te begeleiden bij het upgraden van hun product. Het gaat hier om 1000 boeren. Dit heeft Lekhram Soerdjan, minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) donderdag geantwoord op de vraag van Assembleelid Carl Breeveld (DOE). Hij wilde weten waarom de boeren in Marowijne niet meegenomen worden in het project dat gefinancierd wordt door de Europese Unie (EU).

Breeveld bespreekt de mogelijkheid om producten van eigen bodem uit het district Marowijne te exporteren naar het buitenland. “Het probleem is dat de standaarden waaraan men moet voldoen, standaarden zijn van de Europese gemeenschap. Ik heb begrepen dat 4 miljoen getrokken is door Nickerie, die met goede projecten die middelen heeft gekregen. De mensen in Marowijne die willen ook dat hun producten aan de standaarden en kwaliteiten voldoen. Kunnen deze middelen ook beschikbaar gesteld worden voor Marowijne”, vraagt Breeveld aan de minister van LVV. Hij vraagt daarbij ook of er begeleiding kan worden gegeven aan de boeren in het district, zodat zij ook in staat zijn om projecten in te dienen om zo de kwaliteit van hun producten te verbeteren en daardoor voor Suriname inkomsten te genereren.

Soerdjan antwoordt hierop dat ook Marowijne is meegenomen in het project van de EU met een pot van ongeveer 13 miljoen euro. Bij de uitvoering van Samap wordt aandacht besteed aan specifieke gewassen zoals cassave. Ook wordt volgens de bewindsman gewerkt aan het upgraden van standaarden bij de productie, de verwerking en afzet. “Dat is het doel van dit project. De naam zegt het al, we moeten zoveel mogelijk proberen markten toegankelijk maken en dan zullen we inderdaad moeten voldoen aan standaarden op de markten. De EU is een van ze met strenge voorwaarden”, benadrukt Soerdjan. “Het Samap-project zal een aanzet geven en de geleerde lessen kunnen wij gebruiken bij de andere gewassen. Het is de bedoeling dat dit project capaciteit achterlaat wanneer het is beëindigd, zodat we verder kunnen gaan".

Tijdens de vergadering deelt de minister ook mee dat LVV een project heeft ingediend bij de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) om voor US$ 30 miljoen de waterschappen in het district Nickerie te rehabiliteren, voornamelijk de rijstproductiegebieden. Amzad Abdoel (NDP) spreekt zijn goedkeuring uit over het beleid van de minister. Hij vraagt ook wat het resultaat zal zijn van de gerehabiliteerde waterschappen en hoe de besturen van de deze waterschappen werken.

Soerdjan geeft aan dat de besturen tot nu toe niet gefunctioneerd hebben zoals het zou moeten. “Als de IDB het project goedkeurt, dan is het de bedoeling dat die waterschappen gaan functioneren en dat de besturen begeleid zullen worden door deskundigen voor een periode van drie jaar”. Wanneer de goedkeuring in orde is, starten volgens de minister de werkzaamheden in het begin van 2019. “Dan zullen wij in een periode van 3 jaar een goed functionerend systeem moeten hebben. De gebruikers zullen dan ook de verantwoordelijkheid hebben en dus minder aangewezen zullen zijn op de overheid, laat de minister optekenen. Hij wilt het idee van waterschappen doorsluizen naar andere waterrijke gebieden.

Yvanka Ozir-Awailame

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April