Singapore: Gezondheidsdata 1,5 miljoen mensen gestolen
20 Jul, 10:40
foto
Hackers hebben gezondheidsgegevens van een derde van de Singaporese bevolking gestolen.


Hackers hebben persoonlijke gegevens in Singapore gestolen die behoren aan ongeveer 1,5 miljoen mensen, of ongeveer een kwart van de bevolking. Ze hebben ingebroken in de gezondheidsdatabank van de overheid in een "opzettelijke, doelgerichte en goed geplande" aanval, zegt een regeringsverklaring.

Het betreft persoonlijke gegevens van personen die klinieken tussen 1 mei 2015 en 4 juli van dit jaar hebben bezocht. De gestolen gegevens omvatten namen en adressen, maar geen medische dossiers, met uitzondering van in sommige gevallen uitgeschreven geneesmiddelen.

"Informatie over geneesmiddelen die de polikliniek heeft verstrekt aan ongeveer 160.000 van deze patiënten" is weggenomen, aldus de verklaring. "Er is niet geknoeid met de bestanden, dat wil zeggen dat er geen bestanden zijn gewijzigd of verwijderd. Er zijn geen andere patiëntendossiers, zoals diagnose, testresultaten of doktersnotities, aangetroffen. We hebben geen bewijs gevonden van een vergelijkbare schending in de andere IT-gezondheidszorg. -systemen."

De gegevens van premier Lee Hsien Loong, inclusief informatie over zijn poliklinische medicijnen, waren "specifiek en herhaaldelijk het doel". Lee heeft kanker twee keer overleefd. Singapore, een rijke stadstaat, is trots op zijn stabiliteit en veiligheid.

Het lijkt erop dat een computer van SingHealth, een van de twee grootste overheidsgroepen in de gezondheidszorg, besmet was met virussen waardoor hackers toegang kregen tot de database. Ze hebben tussen 27 juni en 4 juli enige tijd toegeslagen, zegt de regering.

SingHealth heeft zijn personeel tijdelijk verboden te surfen op de 28.000 van zijn werkcomputers, aldus de Straits Times. Van andere publieke zorginstellingen wordt verwacht dat ze hetzelfde doen.

De regering heeft eerder gewaarschuwd voor cyberaanvallen en zei dat zij het doelwit was van internationale hackers, maar de meeste aanvallen werden verijdeld. Het land heeft de afgelopen jaren meer maatregelen getroffen, waaronder het loskoppelen van computers voor bepaalde belangrijke ministeries in de overheidsdienst van internet, zodat ze alleen op intranet werken.

Een cyberaanval was vorig jaar gericht op het ministerie van Defensie, maar kreeg alleen basisinformatie over militaire dienstplichtigen.

Monday 22 April
Sunday 21 April
Saturday 20 April