Achter gesloten deur informatie over geldverzendingen
17 Jul 2018, 17:51
foto
Minister Soewarto Moestadja, coördinator van de regering in De Nationale Assemblee. (Foto: Raoul Lith)


De regering gaat donderdag achter gesloten deuren - in comité generaal- informatie geven aan De Nationale Assemblee over de twee geldverzendingen die in Nederland in beslag zijn genomen. In mei is 19,5 miljoen euro in beslag genomen door de Nederlandse justitie. Het gaat om geld van de Hakrinbank, DSB en de Finabank. Nu is ongeveer 4 miljoen euro van Republic Bank door de douane recherche in Nederland aangehouden.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de regering vandaag nog informatie zou geven aan de volksvertegenwoordiging. Assembleelid Amzad Abdoel (NDP) bracht het nieuws vanmorgen naar buiten dat ongeveer 4 miljoen euro van de Republic Bank in beslag is genomen. De geldverzending geschiedt via Schiphol naar Trinidad & Tobago op basis van de eisen van de verzekeraar. Regeringscoördinator Soewarto Moestadja heeft aangegeven dat de informatie van dien aard is dat de regering het beter vindt om niet in het openbaar de zaak te bespreken.

Asiskumar Gajadien (VHP) vraagt zich af of de regering het parlement niet in de maling neemt door achter gesloten deuren informatie te willen geven. De 4 miljoen euro is door de douane aangehouden en niet door het Nederlandse Openbaar Ministerie, zoals dat het geval is met de 19,5 miljoen euro. Hij hoopt dat het rechtvaardig zal blijken te zijn. Gajadien merkt op dat eerder de regering ook gesteld had, zoals in de Alcoa-kwestie, dat het om gevoelige informatie ging. Dit bleek echter niet het geval te zijn.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons kan zich indenken dat de regering niet publiekelijk deze kwestie wil bespreken omdat het geld van particuliere banken is. Het kan gevoelige informatie zijn. Zij gaat er niet van uit dat de regering een loopje wil nemen met De Nationale Assemblee. Zij deelt mee dat de comité-generaal voor donderdag zal worden uitgeschreven.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April