Boeren Collectief solidair met actiecomité Alcoa
15 Jul, 20:16
foto
De Paranam-plant van Surlaco/Alcoa in het district Para.


Het Boeren Collectief Wayambo- en de Gangaram Pandayweg, verklaart zich solidair met de bewoners van Acaribo, de plantages in Para en het actiecomité Alcoa. De overheid maakt steeds het leefmilieu en de belangen van de plaatselijke bevolking ondergeschikt aan privébelangen van sommige mensen en bedrijven, zegt de organisatie in een verklaring.
Het eigen privébelang is overal te merken, stelt het Collectief. Als het nu gaat om de mensen van de dorpen waar nu het stuwmeer staat, de plantages te Para, de bewoners waar nu de goudvelden staan, de woongebieden waar nu de goudverwerkers/opkopers actief zijn in Paramaribo, de bewoners van het Coppenamegebied in Coronie en in de Wayambo- en Gangaram Pandeyweg in het district Saramacca, waar Staatsolie actief is.

Het Nationale belang, het recht op zelfbeschikking, ontwikkeling brengen naar de achtergestelde gebieden zijn niet meer dan loze kreten geworden. "De overheid is niet alleen een maanlandschap aan het creëren, maar is ook bezig een gif-ballon boven ons land op te blazen met gif als kwik, cyanide, methaan enz. die binnen niet al te lange tijd uit elkaar zal spatten boven ons.
Ten aanzien van de Brokopondo Overeenkomst dat tot wet is verheven door het toenmalige parlement kunnen en mogen wij Surinamers niet toestaan dat onze beleidsmakers Suralco helpen bij het vertrappen van de Brokopondo Overeenkomst.

We roepen de bevolking op om nu, vandaag, een halt toe te roepen daaraan en doen een beroep op het actiecomité om alles in het werk te stellen om de ontmanteling van de aluinaardefabriek te stoppen. En alle international organisaties op de hoogte te stellen van wat zich in ons milieu en in het bijzonder ons leefklimaat aan het voltrekken is", stelt J. Bakker en M. Abhelakh namens het Collectief.

Monday 18 February
Sunday 17 February
Saturday 16 February