WK 2018: Frankrijk voor de tweede keer wereldkampioen
15 Jul 2018, 13:57
Goalie Danijel Subasic kan de kopbal van Mario Mandzukic niet uit zijn doel houden. (Foto's: Reuters)

Frankrijk heeft na twintig jaar weer de wereldtitel gewonnen. Aanvallend en onvermoeibaar hebben de Kroaten alles gegeven wat ze in zich hadden. Ze wisten van geen opgeven, en joegen hun droom na. Een autogoal van Mandzukic en een strafschop in de eerste helft leek het lot van de Kroaten te hebben bezegeld. Maar Kroatië ging door en liet het niet zomaar over zich heen komen. Uiteindelijk gaven de doelpunten van Paul Pogba en Kylian Mbappé de doorslag. Frankrijk wint de finale met 4-2.

Kroatië begint scherp aan de eerste helft en creëert ook enige kansen, maar de ongelukkige autogoal van Mandzukic maakt dat de manschappen van Zlatko Dalic op het toernooi nog eens moeten achtervolgen. Een vrije schop buiten de zestien meter van Antoine Griezmann belandt op het hoofd van Mandzukic die Pogba verdedigt. In de 19e minuut staan de Fransen voor met 1-0 terwijl ze zelf nog geen schot op het doel hebben. Het is meteen de 12e autogoal op dit toernooi.

Nog voor het eerste half uur knalt Ivan Perisic de gelijkmaker voorbij Hugo Lloris. Geboren uit een vrije trap van Luka Modric komt de bal in de zestien meter, het hobbelt even voordat het voor de voeten van Perisic komt. En die aarzelt niet, met zijn rechtervoet vuurt hij het leer in de netten achter Lloris. De stand is weer in balans in de 29e minuut.

Dan komt de video-assistent-scheidsrechter na lange afwezigheid weer van pas. De Argentijnse arbiter Néstor Pitana gaat de beelden na en besluit dat Perisic hands maakt waarop hij naar de stip wijst. Griezmann belast zich met de strafschop en brengt de Fransen weer op voorsprong, 2-1 in de 38e minuut. Met in de eerste helft een doelpoging tegen over zeven van de Kroaten, gaat Frankrijk de rust in met een balbezit van 34%.

Kort in de tweede helft moet Lloris alle zeilen bijzetten om een schot van Ante Rebic over zijn doel te tippen. Pogba verliest de bal in het middenveld, Ivan Rakitic verlengt voor Rebic, die vuurt. Lloris redt met een hand.

Maar het is Pogba die de score voor de Fransen vergroot in de 59e minuut. Pogba speelt Mbappe aan maar die kan niet scoren, de bal komt bij Griezmann en die legt weer voor op de inlopende Pogba, 3-1. De boeken gaan dicht wanneer Mbappé uit bijna een soloactie het vierde doelpunt voor de Fransen scoort. Hij krijgt de bal aangespeeld door Lucas Hernandez.

Mandzukic maakt zijn autogoal vier minuten later goed na een blunder van Lloris die dribbelt met een terugspeelbal. Mandzukic tikt binnen, 2-4 met nog twintig minuten reguliere speeltijd.

De Kroaten blijven proberen en de Fransen zijn nerveus. Frankrijk moet blijven verdedigen, terwijl Kroatië blijft aanvallen. Met nog een paar mooie kansen, mag het niet baten. De Kroaten hebben een fantastisch WK-toernooi achter de rug en hebben het voor het eerst zover geschopt als semi-finalist.