SBB stuit illegale export rondhout in gesealde container
14 Jul, 00:00
foto
De douane heeft de container geseald terwijl houtblokken niet legaal waren om te kunnen exporteren.


De Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) is vrijdag gestuit op een partij blokken rondhout die ingeladen waren in een container voor export. Opvallend was dat de container reeds geseald was door de douane en de maatschappij. Starnieuws verneemt dat werknemers van de SBB waargenomen hebben hoe de vertegenwoordiger van de exporteur de verzegeling heeft doorgeknipt met een betoncutter. Dit is gebeurd zonder dat de SBB en overige autoriteiten ter plekke waren.

Na de ontdekking bij een houtopslagplaats aan de Sir Winston Churchillweg, is er controle uitgevoerd op de aanwezige houtblokken in de container. Daarbij is geconstateerd dat het gaat om houtblokken die niet voorzien zijn van SBB-labels. Er is ook geen informatie van herkomst. Het hamermerk van keuring van de SBB ontbreekt eveneens. De container was te Afobaka ingeladen en geseald donderdag. Het is niet duidelijk waarom de exporteur de seals heeft doorgeknipt. Dit wordt onderzocht.

Na constatering van de onregelmatigheden is de hulp van de politie ingeroepen. De zaak is nu in onderzoek bij de politie. De grote vraag die beantwoord moet worden is: 'hoe het mogelijk was om de container geseald te krijgen, terwijl de houtblokken niet legaal waren voor export?'.