WK 2018: Kroatië heeft stunt nodig tegen Engeland
11 Jul, 14:25
foto
Trainer Gareth Southgate en aanvaller Harry Kane hebben Engeland geholpen naar zijn eerste WK-halve finale sinds 1990. (Getty Images)


Kroatië en Engeland treffen elkaar vandaag in het Luzhniki Stadion voor de tweede finaleplaats. Frankrijk heeft zich België van zich afgeschud en speelt zondag de finale met de winnaar van het duel tussen Kroatië en Engeland. De Kroaten die als underdog aan het WK-toernooi in Rusland zijn begonnen, hebben verrast en hebben boven de verwachting een halve finaleplek gehaald. Van de Engelsen was niet verwacht dat ze de laatste vier zouden bereiken.

Met agressief en aanvallend voetbal hebben de Kroaten in de groepsfase getoond wat ze kunnen. Ze gingen met 9 op 9 naar de achtste finales, maar hadden strafschoppen tegen Denemarken nodig om naar de kwartfinale te gaan. Ook voor de halve finale had Kroatië strafschoppen nodig om gastland Rusland verder succes te ontzeggen.

Ook de manschappen van Gareth Southgate bereikten de kwartfinales met penalty’s tegen Colombia. Voor hun plek in de halve finale wisten ze Zweden met 2-0 te kloppen. Engeland mikt op een herhaling van 1966. Toen won het team met onder meer Bobby Moore, Bobby Charlton en Gordon Banks de enige Engelse wereldtitel. De laatste keer dat Engeland in de laatste vier was, was tijdens het WK in Italië in 1990. In de halve finale verloor Engeland na strafschoppen van Duitsland.

Kroatië is erop gebrand zijn eerste finale te verzekeren. In 1998 bereikte Kroatië voor de laatste keer de halve finale. Gastland Frankrijk bleek toen in de halve finale sterker en won met 2-1. De Kroaten beschikken over een sterk middenveld met Luka Modric van Real Madrid en Ivan Rakitic van Barcelona. De Engelsen rekenen op Harry Kane, die de Kroaten kopzorgen moet bezorgen. Kane is met zes doelpunten voorlopig de topscorer op dit toernooi.

Kroatië en Engeland hebben elkaar een keer ontmoet tijdens een groot toernooi. Engeland won dat groepsduel van Euro 2004 met 4-2. Partijen hebben in totaal zeven keer tegen elkaar gespeeld. Engeland won vier keer, Kroatië twee keer en eindige een duel in een gelijkspel.

In het duel vandaag kan Kroatië geen beroep doen op rechtsachter Sime Vrsaljko die een knieblessure heeft opgelopen tijdens het duel met Rusland. Doelman Danijel Subasic die een hamstring blessure had opgelopen tijdens hetzelfde duel blijft in observatie.
Alle 23 spelers van trainer Southgate waren dinsdag op de training. Jamie Vardy is weer beschikbaar na een liesblessure, terwijl Jordan Henderson is hersteld van een hamstringprobleem.

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April