Baby geboren in doorgangshuis Medische Zending
30 Jun 2018, 05:56
foto
De MZ-medewerker met de gelukkige ouders.


De eerste cliënt die door Medische Zending Primary Health Care Suriname (MZPHCS) is opgevangen in haar doorgangshuis, is vorige week bevallen van haar eerste kind. Het project ‘Doorgangshuis MZ’ is een opvangplek in Paramaribo voor zwangere vrouwen uit het binnenland en hun begeleider/partner. Het doel van het project is het voorkomen van moeder- en kindersterfte.

Zwangere vrouwen uit het binnenland die een medische reden hebben voor verwijzing en aangeven niet te kunnen afreizen, omdat zij geen opvangplek hebben in de stad, kunnen terecht bij het doorgangshuis. De Medische Zending biedt medische zorg aan de bewoners in het binnenland van Suriname. Zwangerschapscontroles worden in het binnenland uitgevoerd, waar fysiologische bevallingen plaats kunnen vinden onder begeleiding van een gezondheidswerker. Risicozwangerschappen worden bij deze controles geïdentificeerd, zegt de voorlichting van MZ.

Vrouwen met risicozwangerschappen worden verwezen voor verder onderzoek en behandeling in Paramaribo. Voorbeelden hiervan zijn zwangere vrouwen die eerder zijn bevallen middels een keizersnee, vrouwen met ernstige bloedarmoede en hele jonge zwangere vrouwen (tieners).

De Medische Zending heeft samen met het Zeister Zendingsgenootschap het project ‘Doorgangshuis MZ’ opgezet. Samenwerken om een sociaal maatschappelijk probleem aan te pakken is heden ten dage meer dan nodig, zegt de Medische Zending. “Het ondersteunen en begeleiden van onze doelgroep met meer dan een verwijzing naar Paramaribo en invulling geven aan het recht op zorg voor de zwangere vrouwen, kan alleen met gemeenschapsparticipatie en is een duidelijk voorbeeld van uitvoering van de “integrated Primary Health Care” (i-PHC) strategie van MZ. Elke zwangere vrouw en haar ongeboren kind verdienen een kans.”
Advertenties