Sabi Yu Kondre brengt jeugd in detentie skills bij
27 Jun 2018, 20:56
foto


“Het is van eminent belang dat jongeren een positief zelfbeeld ontwikkelen en daardoor een gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen krijgen. Hierdoor leren zij hun eigen potentieel (kracht) herkennen. Ze worden dan beter bestand tegen sociale druk en peerpressure. Ze zoeken dan minder naar acceptatie op de verkeerde plekken”, zegt Desiree Linger, coördinator van de stichting Stichting Sabi Yu Kondre (SYK).

De stichting SYK die al een jaar bezig is met het ‘Sabidoe’ project in 'Opa Doeli', verzorgt trainingen ter versterking van de jeugd in detentie. Daarbij wordt de jeugdigen gerichte vaardigheden op het gebied van mode en creatie, ICT, persoonlijke vorming, ondernemerschap, huishoudelijke vaardigheden en sport bijgebracht. Dit project loopt bijna ten einde.

Veranderd gedrag stimuleren
SYK is samen met de stichting Vanodoe een train de trainers traject van twee weken gestart het Jeugddoorgangscentrum ‘Opa Doeli’. Daarbij zijn zowel de eigen vrijwilligers alsook enkele medewerkers van ‘Opa Doeli’ getraind. De training had als doel de participanten de kracht van zelfwaardering te laten ervaren.

Het belangrijkste resultaat van dit trainingstraject is dat de trainers de aangeleerde skills gelijk overdragen aan de jeugdigen die in detentie zijn. Maritsa Vaarnold die directeur is bij Stg. Vanodoe en verzorgt zelfwaarderingstrainingen op een innovatieve manier om meteen veranderd gedrag te stimuleren. “De training heeft een pakkende opbouw en door haar indrukwekkende persoonlijke verhaal voelen de participanten gelijk een klik met haar”, zegt Linger.

Ook de coördinator van het jeugddoorgangscentrum Danielle Beeldsnijder – Van Windt is ingenomen met het project dat SYK het afgelopen jaar heeft uitgevoerd. “De samenwerking met SYK verloopt volgens planning en afspraken. De programma’s en activiteiten die worden aangeboden zijn afgestemd op de interesse en talenten van de pupillen”.

Het train-de-trainers-programma dat in samenwerking met stichting Vanodoe is georganiseerd is eveneens goed ontvangen. “Stevig in eigen kracht staan zal resulteren in een goed gefundeerd aanbod van specifieke en gebalanceerde deskundigheid binnen ‘Opa Doeli’, wat de jeugdigen in het doorgangscentrum zeker ten goede zal komen”, geeft ze aan.

Het train-de-trainers-programma eindigt op 29 juni. Gelet op het succes zijn beide organisaties van plan de samenwerking duurzaam voort te zetten middels het tekenen van een samenwerkingsovereenkomst. Hierdoor kunnen meer aangepaste trainingen, coaching en counseling volgen voor de jeugdigen.

Ala-D Media
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April