WK 2018: Servië gaat voor de volle buit tegen Zwitserland
22 Jun 2018, 14:42
foto
Middenvelder Valon Behrami is de eerste Zwitserse speler die in actie komt op vier WK-toernooien. (Getty Images)


Zwitserland en Servië staan vandaag voor de eerste keer tegenover elkaar. Beide ploegen hebben een goede start gemaakt op het toernooi. Servië is het laagst geplaatste team in Groep E, maar wist zijn openingswedstrijd tegen Costa Rica te winnen met 1-0. De Zwitsers hebben nog eens getoond dat ze moeilijk te verslaan zijn. Tegen favoriet Brazilië werd het 1-1.

De Brazilianen waren gefrustreerd door de fysieke aanpak van Zwitserland en dienden ook een klacht in over de gelijkmaker van Steven Zuber nadat hij Miranda leek te duwen voordat hij de bal in het doel kreeg. "Soms is er een gebrek aan erkenning en dat is jammer, want we speelden heel goed", laat de Zwitserse trainer Vladimir Petkovic in de nasleep van die wedstrijd optekenen. "Ik hoop dat mensen kennis van ons nemen en ons serieus nemen."

Een team dat zeker aandacht heeft besteed aan zijn voorbereiding, is Servië. "We weten alles over Zwitserland", verklaarde trainer Mladen Krstajic na hun eerste wedstrijd. Het was de eerste competitiewedstrijd van het Servisch elftal onder zijn leiding. Als Krstajic een tweede overwinning kan behalen, dan zullen de Serviërs voor het eerst als een onafhankelijke natie de tweede ronde halen.

Als onafhankelijke natie heeft Servië nooit gevoetbald tegen Zwitserland. Maar Zwitserland en Joegoslavië hebben elkaar echter 13 keer getroffen, waarbij de Zwitsers zes van die duels hebben gewonnen. Joegoslavië won de laatste keer dat deze partijen tegen over elkaar stonden. In een vriendschappelijk duel in september 2001 in Basel werd het een 2-1 overwinning voor Joegoslavië. De huidige Servische coach Krstajic scoorde het winnende doelpunt die dag.

Ofschoon de Zwitserse middenvelder Zwitserland, Valon Behrami, wordt behandeld voor een spierprobleem, zal hij vandaag waarschijnlijk toch spelen. Trainer Petkovic zou kunnen kiezen voor hetzelfde basiselftal dat gelijk speelde tegen Brazilië, met Haris Seferovic als aanvaller.

Luka Milivojevic uit Servië is mogelijk beschikbaar, ondanks een lichte blessure opliep bij de overwinning op Costa Rica. Coach Krstajic zal naar verwachting geen grote wijzigingen doorvoeren, maar hij kan Filip Kostic een start in de basis geven. Met spelers als Sergej Milinković-Savić, Dusan Tadic en Aleksandar Kolarov in het team, zal Servië ook tegen Zwitserland voor de volle buit gaan.
Advertenties