Honderden doen samen met staatshoofden mee aan yoga
21 Jun, 08:49
foto
De presidenten Desi Bouterse en Ram Nath Kovind bezig met de 'asana's' (lichaamshoudingen). De staatshoofden benadrukken de voordelen van yoga. (Foto's: Leroy Troon)


"Oooohhhhmmmmm!" galmt het door de hal van de Kamer van Koophandel & Fabrieken (KKF). Honderden doen mee aan de grootse yoga sessie, verzorgd door yogameester Padmashree Swami Bharat Bhushan uit India. Het is vroeg in de ochtend van de Internationale Yoga dag. Bijzonder is de deelname van presidenten Desi Bouterse en Ram Nath Kovind van India.

Yoga is weliswaar ontstaan in India maar in Suriname wordt deze niet alleen door de nazaten van de contractarbeiders uit India beoefend. Het grote gemêleerd gezelschap in KKF is daar het bewijs van. Tussen de 'gewone' mensen bevinden zich onder andere vicepresident Ashwin Adhin, ministers Antoine Elias van Volksgezondheid, Lillian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap & Cultuur, Lalinie Gopal van Sport en Jeugdzaken en Stephen Tsang van Handel, Industrie & Toerisme.

De houdingen worden steeds ingewikkelder. De ministers blijken heel behendig te zijn. De wijsheden van de yogameester zijn diep en inzichtelijk. Leven, bezit, werk, doelen, gezondheid. Yoga helpt om in balans te blijven, legt hij uit.

Bij bosjes komen steeds meer yoga beoefenaars binnen. Jong, oud, van verschillende etniciteit en religie. Yoga bevordert ook eenheid, haalt de yogameester aan. "Yoga heeft geen introductie meer nodig," merkt hij op. "De hele wereld weet ervan. Yoga verspreidt de boodschap van een gezond en gebalanceerd leven. Yoga staat voor eenheid." De Internationale Yogadag wordt voor de vierde keer in Suriname gevierd.

"Het is een eer om Yogadag in Suriname te vieren. Een mooiere plaats op dit moment is er niet. Dit is historisch en uniek, dat twee staatshoofden samen aan yoga doen. Weet u president, vrienden die samen yoga doen zijn echte vrienden, vrienden voor het leven. Yoga is misschien in India ontstaan maar behoort het aan de wereld toe. In haast elk land wordt ze beoefend. Het toont ook de kracht van India aan. Het bevordert gezondheid, eenheid, balans. Dat is heel hard nodig in de tijd waarin we leven. Yoga is een belangrijk instrument om bevolkingen gezond te houden en om ziektes te voorkomen. Suriname en India zijn overeengekomen om elkaars traditionele geneeswijzen aan te promoten," legt president Kovind uit.

"Yoga is inderdaad een efficiënte vorm van meditatie en heeft zijn nut bewezen. Het wordt ook bezien als een instrument van India's 'soft power'. Het is vermeldenswaard dat alleen Surinamers van Indiaas afkomst yoga beoefenden. Maar nu gebeurt dat door haast alle bevolkingen in het land. Voor het eerst doen twee staatshoofden mee. Een groot moment," stelt president Bouterse.

René Gompers

Saturday 23 February
Friday 22 February
Thursday 21 February