'Suriname gezegend met meer dan natuurlijke schoonheid'
21 Jun, 04:47
foto
Het Indiase staatshoofd Ram Nath Kovind spreekt De Nationale Assemblee toe. Hij benadrukt dat de twee landen elkaar veel te bieden hebben. (Beeld: DNA)


“De natuur heeft Suriname met meer gezegend dan alleen schoonheid; ze heeft Suriname ook een strategische ligging gegeven”, zegt de president van India, Ram Nath Kovind, in De Nationale Assemblee. Hij heeft tijdens een buitengewone openbare vergadering de volksvertegenwoordiging toegesproken. Hij benadrukt daarbij de voordelen die voortvloeien uit de samenwerking tussen India en Suriname.

De strategische ligging van Suriname aan de rand van de Atlantische Oceaan, maakt het land tot een voor de hand liggende partner voor India die zijn al aanzienlijke handel, investeringen en culturele relaties, wil voortzetten met Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied, legt het Indiase staatshoofd uit. Zowel India als Suriname zijn volgens Kovind gericht op het ontwikkelen van hun economieën en samenlevingen na een lange periode van koloniale overheersing. Beide landen zijn toegewijd aan het welzijn en het verheffen van hun inwoners. “Dat is een ware test en de meest zinvolle maatstaf voor onze ontwikkelingsinspanningen”, laat Kovind optekenen, “De globalisering van de economie, de technologische revolutie, nieuwe communicatiemechanismen en de explosie van internet, hebben onze wereld kleiner gemaakt”.

Kovind is blij met de benadering van Suriname over klimaatsverandering en de vastberadenheid die het hierbij toont in tegenstelling tot de grotere en rijke landen. Zo heeft Suriname eerder dit jaar de Internatiol Solar Alliance, ISA, geratificeerd en hiermee de samenwerking met India op het gebied van zonne-energie bekrachtigd. Het is niet alleen op het gebied van hernieuwbare energie dat India Suriname wil helpen, maar ook zijn knowhow op het gebied van gekwalificeerde ontwikkeling, digitale ontwikkeling en het ondersteunen van de ondernemerscultuur, zal Suriname ten goede komen, meent Kovind.

“We zijn blij om onze ontwikkelingservaringen met u te delen. Net als in India zijn de jonge mensen van Suriname de trots en het potentieel van het land. Het is van cruciaal belang om hun energie te kanaliseren en hun capaciteiten te vergroten. Hierdoor kunnen ze economische kansen creëren en op een zinvolle manier bijdragen aan de economie en de samenleving”.

Suriname én India zijn landbouwlanden die zowel de eigen productie als inkomen willen verbeteren. In deze inspanningen zou India, dat vandaag de snelst groeiende grote economie ter wereld is, Suriname graag willen ondersteunen. De Indiase landbouw heeft de afgelopen jaren een transformatie doorgemaakt. India is gegaan van een voedsel importerend land naar een exporteur van voedselgranen. Deze verandering is volgens Kovind bereikt door het harde werk van de Indiase boeren en de inzet van landbouwtechnologie. Ook deze kennis is beschikbaar voor Suriname. “Suriname is gezegend met mineralen, bossen, zoet water en uitgestrekte akkers. Er is geen reden waarom het geen economische grootmacht in de regio kan worden”, merkt het Indiase staatshoofd op.

Gezondheidszorg is een ander gebied waar India en Suriname hun samenwerking willen uitbreiden. “Wij geloven dat toegang tot betaalbare en effectieve gezondheidszorg een universeel recht is. Op weg naar dit nationale streven hebben onze bedrijven in de particuliere sector aanzienlijke capaciteiten opgebouwd om betaalbare geneesmiddelen te produceren”, zegt Kovind, “We staan klaar om met Suriname samen te werken bij de levering van hoogwaardige, maar kosteneffectieve farmaceutische producten”. Kovind voegt daaraan toe dat DNA een belangrijke rol heeft voor het maken van faciliterende wetgeving voor de import van farmaceutische drugs uit India. “Uiteindelijk draagt dit bij aan het welzijn van de inwoners van Suriname”.

Yvanka Ozir-Awailame