Cuba begint met constitutionele hervormingen
03 Jun 2018, 04:43
foto
Voormalige president Raúl Castro zal de geplande hervormingen leiden.(Foto: AFP)


Presidentiële termijnlimieten en de legalisering van het homohuwelijk vallen onder de hervormingen die de nationale vergadering van Cuba heeft voorgesteld. Het is de bedoeling om de economische en sociale openstelling van het eiland grondwettelijk te formaliseren met behoud van de "onherroepelijke aard van het socialisme".

President Miguel Diaz-Canel heeft aangekondigd dat de voormalige president, Raúl Castro, de potentiële hervormingen zal leiden. Díaz-Canel heeft in april de leiding van het land overgenomen van Castro. De gebroeders Castro, eerst Fidel en daarna Raul, hebben het land geregeerd tussen 1959 en 2018.

Díaz-Canel is een uitgesproken socialist. In zijn inaugurele rede verklaarde hij dat er "geen plaats in Cuba is voor degenen die streven naar het herstel van het kapitalisme".
De laatste constitutionele hervorming in 2002 verordende dat het socialistische karakter van het politieke systeem in Cuba "onherroepelijk" was. De meeste gewone Cubanen willen graag weten wat het parlement zal beslissen over de economische en sociale toekomst van het eiland.

BBC-Cuba-correspondent meldt dat eigenaren van kleine bedrijven hopen op de Cubaanse beweging naar een meer gemengde economie, terwijl activisten van LHBT-rechten hoopvol zijn dat veranderingen in het concept van huwelijk worden aanvaard dat tot nog toe strikt tussen een man en een vrouw is. Er is geen tijdschema voor de constitutionele hervormingen en eventuele hervormingen zullen waarschijnlijk geleidelijk aan plaatsvinden.

In 2017 heeft de Amerikaanse president Donald Trump bepaalde reis- en handelsbeperkingen die door de regering-Obama werden versoepeld, opnieuw ingevoerd, maar de belangrijkste diplomatieke en commerciële banden zijn gehandhaafd.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April