Ondernemers: Wat is er mis met euro-bezending?
23 May 2018, 04:37
foto
Remy Bhailal, KKF-vertegenwoordiger en voorzitter Vereniging van Cambiohouders. (Foto: René Gompers)


Ondernemers willen weten “waarom precies” de bezending van 19 miljoen euro in Nederland is aangehouden. Sinds de aanhouding worden er scherpe maatregelen getroffen door de banken en de cambio's. Minstens drie banken accepteren bijvoorbeeld geen biljetten van 200 en 500 euro meer en brengen 3% in rekening voor stortingen vanaf €500. De banken kopen ook geen euro's meer van de cambio's. De cambio's mogen sinds 2016 alleen aan de banken euro's verkopen en zitten nu met de valuta opgescheept. Dit zorgt onder andere ervoor dat de eurokoers flink gedaald is van SRD 9 naar gemiddeld SRD 7,60 per euro.

Op de ondernemersavond, die elke dinsdag wordt gehouden door de Kamer van Koophandel & Fabrieken (KKF), is dit keer gesproken over 'de huidige situatie inzake de valuta'. De ondernemers hebben aangegeven dat door de nieuwe maatregelen van de bank sommige goederen en diensten duurder zullen worden en de extra kosten afgewenteld zullen worden op de klanten. Zaken doen met de bank wordt langdradiger en moeilijker, geven ze aan. De banken eisen dat voor stortingen vanaf SRD 25.000, US$ 3000 en € 500 de herkomst wordt verklaard inclusief de naam, adres en woonplaats. Stortingen boven € 3000 zullen niet worden geaccepteerd. “Dit zijn geen dingen van vandaag. Laten we eerlijk zijn,” merkt een oudere zakenman op. “We weten dat die 200 en 500 eurobiljetten het meest gesmokkeld worden. Er is iets fout gegaan, iemand heeft zich niet aan regels gehouden. Die 19 miljoen zit niet zomaar vast.”

“Een maatregel in het buitenland en het treft het hele land,” merkt een andere ondernemer op. De zakenmensen willen van de banken, de president van de Centrale Bank van Suriname Glenn Gersie en de overheid horen “wat er precies gebeurt”. Ze willen weten wat er gedaan moet worden om te voorkomen dat er nog eens een geldzending wordt aangehouden. “Men moet ons uitleggen wat we niet moeten doen, waarom de bezending vast zit, men moet open kaart spelen, laten we weten wat er speelt, want dit kan niet zomaar zo zijn gegaan. We weten ook niet of het geld vrijgelaten zal worden,” halen de zakenlui aan.

Wereldwijd is de euro zwakker geworden tegenover de Amerikaanse dollar. Maar dit is niet de directe oorzaak voor de diepe drop voor de eurokoers in Suriname, legt Remy Bhailal,die de Financiële branche van de KKF vertegenwoordigt, uit in gesprek met Starnieuws. Hij heeft samen met KKF voorzitter Anil Padarath de activiteit geleid. Bhailal is ook voorzitter van de Vereniging van Cambiohouders. “Door de internationale daling zou de koers momenteel rond de 8 SRD voor een euro zijn,” geeft hij aan. “Maar omdat de banken geen euro’s meer van ons kopen, zijn we genoodzaakt om ook maatregelen te treffen. We kunnen niet met die valuta blijven zitten, we mogen niet aan bedrijven en niet aan derden verkopen, alleen aan de banken. We krijgen geen koers doorgespeeld maar we mogen wel blijven opkopen. We hebben voor deze 1 op 1 optie met wat speelruimte gekozen. De euro is nu bijna evenveel waard als de dollar. Maar afhankelijk van hoelang dit aanhoudt kan de euro goedkoper worden dan de US dollar. Dit speelt al een week nog voordat de aanhouding van de 19 miljoen euro bekend was.”

De ondernemers vragen zich af of de banken gewoon tarieven kunnen verhogen voor hun diensten. “Als een winkelier iets verhoogt, krijgt hij de Economische Controle Dienst op zijn dak. Wie controleert de banken?,” haalt een ondernemer aan. Een andere man vraagt zich af of de doaunekoers ook zal dalen. Weer een ander maakt zich zorgen over de stroom van vooral Franse toeristen die honderdduizenden euro's per maand in Suriname komen uitgeven. Ze zijn bang dat de nieuwe regels de toeristen zal weghouden. Een ander zorgpunt is dat de zwarte markt weer kan gaan floreren. De ondernemers hopen zo gauw mogelijk een duidelijke verklaring te horen van de banken, de president van de Centrale Bank van Suriname en de regering.

René Gompers
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March
Saturday 16 March