Hawaï: Explosieve uitbarsting vulkaan Kilauea
18 May, 10:28
foto
Vulkaan Kilauea spuwt al langer dan twee weken aswolken. (Foto's: Reuters)


Een explosieve uitbarsting bij de vulkaan Kilauea in Hawaï heeft as- en rookwolken 9.100 m de lucht ingestuurd. De uitbarsting vond plaats op donderdag om 04.15 lokale tijd. Wetenschappers voorspellen verdere activiteiten in de nabije toekomst.

Het personeel van het observatorium van de vulkaan en het nationale park zijn geëvacueerd. Sinds een nieuwe zone van Kilauea bijna twee weken geleden is uitgebarsten, heeft lava tientallen huizen verwoest en honderden mensen gedwongen hun huizen te ontvluchten.

Er was al een rode luchtvaartcode uitgegeven, waarmee piloten werden gewaarschuwd om de potentieel schadelijke aswolk te vermijden. De Amerikaanse Geologische Dienst (USGS) had gewaarschuwd dat een explosieve uitbarsting in Kilauea steeds waarschijnlijker werd naarmate het lavameer van de vulkaan daalde. Dit vergroot het risico op explosies met stoom, omdat het magma ondergronds water tegenkomt.

"We hebben misschien nog grotere, krachtige evenementen in het vooruitzicht", vertelde USGS-geoloog Michelle Coombs aan verslaggevers na de uitbarsting van donderdag. Het noodhulpprogramma van Hawaï adviseerde mensen in het getroffen gebied om indien mogelijk thuis te blijven.