Dollar piekt tegenover yen, euro daalt
18 May, 00:47
foto
De daling van de euro ten opzichte van de dollar vanaf 11 mei. (Beeld: XE Corporation)


De Amerikaanse dollar heeft donderdag zijn hoogste niveau in vier maanden bereikt ten opzichte van de yen. De sterke dollar wordt gestimuleerd door de stijging van de Amerikaanse staatsobligatierendementen die duidt op een meer positieve kijk op 's werelds grootste economie. De dollar steeg tot het sterkste niveau ten opzichte van de Japanse yen sinds 23 januari op 110,80 yen. Aan de andere kant daalde de euro op zijn bijna vijf maanden laagste niveau ten opzichte van de dollar.

De daling van de euro/dollar pariteit heeft ook zijn impact op de Surinaamse wisselkoers. De euro is in bijna een maand gedaald met 45 cent. Op 12 april werd er nog een koers van SRD 9,16 genoteerd voor de euro. Gisteren, donderdag, is de euro verhandeld voor SRD 8,70. Aan de andere kant is er ook een daling in de vraag naar euro door importeurs, omdat ze op dit moment niet kunnen overmaken. Dat heeft alles te maken met de inbeslagname van de geldzending van 19 miljoen euro van de Centrale Bank van Suriname door de Nederlandse financiële autoriteiten. Het gaat om euro’s die de deviezenbanken van derden hebben opgekocht. De euro’s behoren de deviezenbanken toe en worden door hen onder meer gebruikt voor het nakomen van internationale betalingsverplichtingen.

De stijgende Amerikaanse schatkistopbrengsten blijven de dollar stuwen. De 10-jaarsrendementen van de Amerikaanse benchmark bereikten een hoogtepunt van 3,122 procent op donderdag, het hoogste in bijna zeven jaar. Sinds het begin van het jaar zijn de tienjaarsrente in de Verenigde Staten (VS) met meer dan 50 basispunten gestegen, op schema voor hun grootste stijging in acht jaar.

"De opwaartse druk op de dollar was dramatisch, omdat de dollar niet constant is gedaald in een periode waarin de zwakte van de dollar te zien zou zijn", aldus John Taylor, president en oprichter van onderzoeksbureau Taylor Global Vision in New York.
De stijgende rente weerspiegelt een aanhoudend optimisme over de Amerikaanse economie, wat de verwachtingen versterkt dat de Federal Reserve dit jaar de financieringsrente nog minstens twee keer zou verhogen. Donderdag eindigde de verhandeling uiteindelijk op 110,74 yen voor de dollar, een toename van 0.3 procent op de dag.

De euro daalde ondertussen tot bijna een laagste punt in vijf maanden ten opzichte van de dollar vanwege zorgen over de eisen van populistische partijen die waarschijnlijk de volgende regering van Italië vormen. De anti-establishment 5-Star Movement van Italië en de Anti-immigrant League, die werken aan het opstellen van een coalitieprogramma, kunnen de Europese Centrale Bank vragen om 250 miljard euro aan schulden kwijt te schelden.

Maar bredere Italiaanse markten hielden donderdag beter stand, omdat beleggers de bredere impact op de politieke stabiliteit in de eurozone omlaag haalden en zich afvroegen of de Italiaanse partijen echt dergelijke plannen zouden doorvoeren. De euro gleed uit naar US$ 1,1798, net boven het laagste punt dit jaar dat het woensdag bereikte; US$ 1,1763.

De euro is in drie weken zes dollarcent gezakt van meer dan US$ 1,24 na een enorme opleving van de dollar. Beleggers wedden dat de Amerikaanse rente verder zal moeten stijgen, terwijl andere centrale banken de monetaire inkrimping zullen uitstellen. Dat heeft beleggers die grote posities innamen ten opzichte van de dollar- anticiperend op een daling in 2018 - gedwongen om zich te ontspannen en hun posities te dekken, waardoor de dollar zelfs nog hoger klom.

"Dit gevoel van een markt die niet bijzonder goed is voorbereid op een daling van de euro, wordt ondersteund door de gunstige waarderingen die nog steeds zichtbaar zijn in de impliciete volatiliteit van zes maanden en twaalf maanden", aldus BNY Mellon-analisten in een toelichting, refererend aan prijzen van een aantal verwachte schommelingen in de waarde van de euro.

Sunday 20 January
Saturday 19 January
Friday 18 January