Nicaragua: Politie laat studenten en docenten vrij
25 Apr 2018, 08:23
foto
Demonstranten eisen het aftreden van de Nicaraguaanse president Daniel Ortega. (Foto: Reuters)


De Nicaraguaanse politie heeft tientallen studenten en docenten vrijgelaten die waren opgepakt tijdens de protesten in de afgelopen dagen. Demonstranten waren de straat opgegaan om te protesteren tegen geplande wijzigingen in het socialezekerheidsstelsel.

Sommige studenten zeiden dat de politie ze tijdens de hechtenis had geslagen en gemarteld. De beschuldigingen konden niet onafhankelijk worden geverifieerd. Afbeeldingen op sociale media toonden enkelen die zichtbaar ellendig uitzagen en hun hoofden geschoren, toen ze werden vrijgelaten.

In dagen van gewelddadige protesten zouden minstens 25 mensen zijn gedood. De onrust begon afgelopen woensdag toen honderden mensen, voornamelijk gepensioneerden, de straten van de hoofdstad Managua opgingen om te protesteren tegen veranderingen in het socialezekerheidsstelsel van het land.

Demonstranten en een aantal journalisten die de betoging versloegen, werden aangevallen door mannen met motorhelmen die hen sloegen met metalen buizen en elektrische kabels. In de woede die volgde, schrapte de Nicaraguaanse leider Daniel Ortega de veranderingen. Hij beval de vrijlating van de gevangenen en hief een uitzendverbod op van een privénieuwskanaal.

De situatie blijft echter gespannen en er worden meer protesten verwacht. Ortega heeft de rechtse activisten de schuld gegeven van veel van het geweld, door te zeggen dat ze de protesten hebben geïnfiltreerd om zijn linkse regering in diskrediet te brengen.

Maar Washington zei dinsdag dat het de regering verantwoordelijk hield voor het bloedvergieten. "Het weerzinwekkende politieke geweld door politie en pro-regering schurken tegen het volk van Nicaragua, met name universiteitsstudenten, heeft de democratische internationale gemeenschap geschokt," staat in een verklaring van het Witte Huis. Het mensenrechtenbureau van de VN in Genève heeft opgeroepen tot een onderzoek.
Advertenties