Bond ABS in actie; dringt aan op salarisverhoging
21 Apr, 00:54
foto
Personeelsleden van het Algemeen Bureau voor de Statistiek hebben vrijdag het werk om 12.00 uur neergelegd. Zij eisen afronden van de cao, waarin om loonsverhoging wordt gevraagd. (Foto: Raoul Lith)


De bond bij het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) wil minstens 20% salarisverhoging. De laatste loonsverhoging kregen de werkers in 2016. Toen werd 4% loonsverhoging gegeven. De ABS-werknemers zijn ook niet in aanmerking gekomen voor koopkrachtversterking. De bond heeft vrijdag het werk om 12.00 uur neergelegd.

Afhankelijk van de bespreking bij de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname zal besloten worden of de acties maandag worden verscherpt. De bestuursleden Monique Elburg, Agnes Vliet en Delano de Baas zeggen in gesprek met journalisten dat ABS onder de minister van Financiën valt. Het lukt tot nu toe niet om overeenstemming te bereiken met de directie. De middelen worden niet vrijgemaakt door Financiën, waardoor de directie geen toezeggingen kan doen.

De bestuursleden leggen uit dat de prijzen in de winkels behoorlijk zijn gestegen sinds 2016. De bond, die geleid wordt door Roy Adama en is aangesloten bij C-47, is niet van plan met minder dan 20% loonsverhoging met terugwerkende kracht genoegen te nemen.

Het bondsbestuur wijst op het belang van de statistieken die noodzakelijk zijn voor het maken van beleid. Benadrukt wordt dat de ruim honderd werknemers niet voldoende gewaardeerd worden. De gesprekken duren al veel te lang, terwijl tot nu toe ook geen aanvaardbare oplossingen zijn gekomen bij de Bemiddelingsraad. Gehoopt wordt dat er deze keer wel een positieve uitkomst zal zijn, waardoor verscherping van de acties niet nodig zal zijn.