Dag 2: Integer bestuur of opstappen
24 Mar 2018, 00:00
foto
Xaviera Jessurun, trekker van de Next Generation Movement, overhandigt de brief aan griffier Ruth de Windt. (Foto's: René Gompers)


Op 'dag 2' heeft The Next Generation Movement vrijdag een brief aan De Nationale Assemblee overhandigd. Daarin worden de volksvertegenwoordigers gevraagd, gelet op de situatie waarin het land terechtgekomen is onder leiding van president Desi Bouterse, om “erop toe te zien dat wie niet wil of kan werken aan integer bestuur dat welvaart en welzijn bevordert, opstapt.” De Assembleeleden zijn erop gewezen dat zij de bevoegdheid hebben om een president tussentijds te laten aftreden. Maar de Assembleeleden gaan ook niet vrij uit als ze hun taken niet naar behoren uitvoeren.

Hoewel de opkomst iets minder is geweest dan op 'dag 1' is de groep luid en duidelijk in wat zij wil: terugbrengen van de valutakoers, verlagen van de kosten voor goederen en diensten, goed bestuur en “weg met Bouta!” De derde protestdag is gepland voor 12 april. Dat is niet in goede aarde gevallen bij de demonstranten. “Is te lang, is te lang!” riepen de mensen in koor. Het is protestleider Xaviera Jessurun van The Next Generation Movement gelukt om de mensen tot bedaren te brengen. Ze legde haarfijn uit waarom dit in de uitgezette strategie past. De christelijke lijdensweek is in aantocht. Uit respect zullen er geen acties worden gevoerd. De tijd wordt gebruikt om te evalueren en de strategie nog beter uit te werken.

De medestanders toonden begrip, maar blijven erbij dat er niet stil gezeten kan worden. Ze stelden voor dat er tenminste een stille loop wordt georganiseerd “om het land te gedenken.” Jessurun zegt toe dat de organisatie werk van zal maken om de mensen tegemoet te komen. “Ik ben niet iemand die fly overs en treinen belooft, het team gaat eraan werken,” benadrukte ze. De strategie houdt onder andere in dat alle sectoren die direct of indirect problemen ondervinden als gevolg van het regeringsbeleid, benaderd zullen worden. Het gaat algemeen niet goed in het land, maar de krachten verdelen en juiste targets stellen is het best wat op dit moment gedaan kan worden, geeft Jessurun aan.

De brief gericht aan De Nationale Assemblee is in ontvangst genomen door griffier Ruth de Windt. Assembleeleden Asiskumar Gajadien van de VHP, Patricia Etnel van de NPS, Marinus Bee van ABOP en Paul Somohardjo van Pertjajah Luhur keken toe. In de eerste brief die aan vicepresident Ashwin Adhin is gericht, wordt het vertrouwen in de regering opgezegd. In de tweede wordt dit nog eens benadrukt, maar de volksvertegenwoordigers worden ook gewaarschuwd. “Het zal veel energie, tijd en geld kosten en enorme schade aan ons land aanrichten als wij als samenleving ertoe over zullen moeten gaan u te dwingen het vertrouwen in de regering en u op te zeggen. Maar het is niet uitgesloten,” leest Jessurun uit de brief, de blik richtend op de aanwezige Assembleeleden.

De politie en de mobiele eenheid waren ook goed vertegenwoordigd, maar optreden is niet nodig geweest. Na de indiening zijn de demonstranten onder begeleiding van de politie, om het Onafhankelijkheidsplein gelopen. “Hoefdraad, boefdraad!” wordt er bij het ministerie van Financiën geroepen, “weg met Bouta!” wanneer men langs het paleis liep. “Het is goed gegaan,” stelt Jessurun vast. “Al de mensen die meedoen, zij zouden eigenlijk de ministers en Assembleeleden moeten zijn. Omdat ze inzien wat er gaande is in het land en durven hun stem te laten horen. Maar het is nog lang niet genoeg. Mensen, de strijd ga je niet winnen vanachter je computer en Facebook. Als je echt verandering wil, moet je hier fysiek aanwezig zijn.”

René Gompers
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March