Column: Politieke Borrelpraat 399
18 Mar 2018, 22:17
foto


“Nou, heren van deze borrelkring, wat een verbaal geweld is er toch losgebarsten na het simpel polsen van ook twee oud-Groenen voor de posten Justitie en Onderwijs.”
“Dan moet jouw baze Paars, ik bedoel jouw Baas Paars met z’n Kabinetske niet de euvele moed opbrengen om individuele leden van ons, buiten onze partijstructuren om, van ons weg te weken, typisch dat verdeel en heerssysteem.”
“Hij mag als president wie hij wil vragen; stel je voor dat hij met allerlei partijstructuren rekening moet houden. Want die willen natuurlijk gekend worden om wat in de melk te kunnen brokkelen.”
“Hij zit vast; hij heeft meer werkarmen nodig om zijn zigzagbeleid uit te voeren.”
“Je bedoelt puppets on a string, want alles wordt in het Kabinetske bepaald.”
“Wat is daar fout aan? Bij vorige regeringen werd alles toch ook bepaald bij bijvoorbeeld de Kleermaker tevens hoofdsponsor thuis of in een partijgebouw?”
“Ik weet niet van jullie, maar gezien de commotie eromheen, is dit weer eens een van zijn vieze, maar sublieme politieke zetten geweest.”
“Of hij probeert met deze zet de aandacht af te leiden van andere problemen waarmee hij en ‘sem RBLC’ nu zitten.”
“Wat is: ‘sem RBLC’? Royal Bank Limited Corporation?”
“Nee mang; dat is ‘zijn Riverside Blue Label Club’. Voorzitter: Baas Dominus Dictatorialis Populos Total Loss; leden: Bosje van den Bruggen; Jozefdochter Babbelarus Corruptanus; Santo Boma Ali-z’n Buks-werd -‘n-Uzi en Berry-Herrie van den Berg, en nog een paar. De RBLC bepaalt het beleid in den lande en een paar puppets on a string, alias ‘Mini’s die een STER’ werden, voeren dat uit.”
“Zoals die Son of Dot die een goudconcessie op naam van een NV van figuren rond en/of in de RBCL in de boezem van de staat terugkrijgt, zodat die concessie aan de You-Are-Goudmultinational kan worden uitgeven. Die vorige concessiehouder krijgt dan uit staatskas US$ 30 miljoen uitbetaald; die heeft zogenaamd tientallen miljoenen US$ in die speculatieve goudconcessie geïnvesteerd.”
“Hebben ze machines en ander spul gekocht, wegen door hun concessie aangelegd enzo?”
“Ach nee, ze hebben vanuit hun stoel achter hun laptop wat data verzameld.”
“Jeetje. Dit is heel nette witte-boordencorruptie. Alle comptabele stukken kloppen en er is een NV 1 die symbolisch van de goudmultinational een pak aandelen heeft gehad. De oude NV verdeelt de overgebleven hap en geeft wat bonjo’s aan de willige slaven die meewerkten. ‘Well done, my Son of Dot.’ ‘Yes master, hijg-hijg, thank you, master, hijg-hijg. Kan ik nog wat voor u doen, master, hijg-hijg-hijg?”
“Werkelijk: in plaats dat we ons emotioneel bezig houden met dat onderling gekijf en die hari trusu over Groenen die geen minister willen worden, laten we liever kijken hoe een tiental families rond de RBLC zich met goudconcessies en andere bezittingen van de staat, de afgelopen jaren verschrikkelijk verrijkt heeft.”
“No spang, ze gaan er niet mee wegkomen; kijk elders wat er gebeurt als je een volk besteelt en de vloek van hen op jou en de jouwen komt.”
“Ach, geklets. Vloeken hebben geen effect op je als je geen geweten en moraal hebt.”
“Die ene ziet voorzittersgroen van de arrogantie en een andere groene heeft een hele tekst met uitleg en uitleg en uitleg gegeven waarom hij de ministerszetel heeft geweigerd. Jeetje mang, zeg toch gewoon ‘nee, dank u’ en klaar is Kees. Waarom een heel politiek drama ervan maken.”
“Dat reshuffelen gaat zoals in het verleden niet helpen.”
“In de jaren tachtig zeiden we: Bouta e kenki minister leki pamper. Nu zeggen we: ai kenki minister leki Tromp.”
“Een vos verliest z’n haren, maar niet z’n hebies.”
“Denk je dat je je potje dam beter zal spelen als je bepaalde schijven op je dambord die van hout zijn, zal vervangen door stukken van groen marmer of zoiets?”
“Doet me denken aan vroeger: wij op boiti speelden dam met de kroondoppen van softflessen. De ene partij zette de doppen met de bovenkant omhoog, de tegenpartij keerde de doppen om. En het werkte.”
“Weet ik. Ook wij speelden op zo een zelfgemaakt dambord, waar we de velden zwart hadden gekleurd. We deden alles zelf.”
“Ook eigen kippen telen, dus we waren niet afhankelijk van importeurs of lokale producenten die ook alleen maar aan zichzelf verrijken denken.”
“En wat vinden jullie ervan? Na de coke-duikboot nu weer eens een coke-vliegtuigje met 480 kilo weti aan boord.”
“Wat ik erg vreemd vond was dat eerst werd gesteld dat het vliegtuigje werd aangetroffen en later lees je dat het een joint operation was van allerlei geüniformeerde diensten. Iets klopt hier niet.”
“Inderdaad, mooi netjes onbeschadigd stond dat vliegtuigje ietwat schuin op de landingsbaan in het rijstveld. Geen kogelschrammetje.”
“Ien’ alesigron san e lolo,’ zong Lieve Hugo.”
“Je tong in m’n cook, je cook in m’n plane. Bhai bhole cokkadram, dram, dram, cokkadram.”
“En ik vraag me af: kwam die 480 kilo cokka aan of ging die weg? Geen hond die me daar antwoord op kan geven.”
“En straks wordt weer Witboi verbrand, zoals die ene keer, toen men ook zo een lai in de houtverbrandingsoven van Bruynzeel had gegooid.”
“Zeg geen onware rommel, wil je?”
“Onware rommel? Een journalist schreef: ‘Toen het verderfelijk spul in de oven gegooid werd, veranderde de lichtgrijze rook uit de ketel in zwarte rook.”
“Is dat vreemd? Het was toch geen hout?”
“Een chemicus zei me dat de rook dan grijs zou moeten worden. Die pikzwarte rook verraadde dat het iets anders was.”
“Werd toen niet rondverteld als een soort mopje dat er nergens meer Witboi te vinden was?”
“Wat wilde men daarmee zeggen?”
“Dat er flink wat poederzeep netjes verpakt in de oven was gegooid.”
“En wat was er dan met de ware lading gebeurd?”
“Dat mag Joost weten. Misschien tegen een bedrag aan losgeld teruggegaan naar de investeerders van die lai.”
“Wat ik me steeds afvraag: waarom moet dat spul met allerlei banden verbrand worden? Snij de pakken open en smijt het in zee.”
“En na een tijdje hebben we dan cokkabangbang, of cokkasnapper of cokkagarnalen.”
“Alle grappen op een stok. Zeg me: zijn er bij al die grote vangsten hier, sinds in 1983 als eerst drie kilo cook werd onderschept, ooit zware boys gepakt? Alleen maar wat personeel, wat loopjongens, die zelfs vaak na verloop van tijd uit de gevangenis verdwenen. Bij de duikboot waren het wat Colombianen en Cubanen en bij dat ‘aangetroffen’ vliegtuigje waren het naast een tweetal buitenlanders een hele stoot kulimannen. Kries, dat zijn mannen die op jou lijken, zoals chanderbhaansinghpersadkumaradebi.”
“Maar over de weigering van die “Provincie Drenthe met de hoofdstad Assen’ om minister te worden, is toch beter.”
“Ja, beter voor hem, voor het ministerie, voor de regering voor ons, de burgers. Laat Welzijn maar heen en weer rennen. Hij is toch de Hemelse Waarzegger.”
“Waarom zeg je deze onzin?”
“Neks onzin. Hij kon toch al meteen na het ontdekken van die duikboot zeggen dat er geen Surinamers bij betrokken waren? Dus laat hem daar maar waarzeggen.”
“Maar Marie is gewoon de beste voor die job op onderwijs.”
“En zij heeft officieel nog geen nee gezegd, ondanks een urenlang gesprek met voorzitter Dyari-groen, dat natuurlijk ging over ons gevallen onderwijs en niet om haar over te halen ook ‘nee’ te zeggen.”
“Dat Marie daar goed thuishoort, ziet mijn Baas Paars tenminste wel in, maar de vorige president heeft dat tussen 2000 en 2010 niet willen inzien en heeft 10 jaren lang de ene ‘rood lantaarn zonder licht’ na de andere op het ministerie van Onderwijs en Warung gezet. In die tien jaren heeft ons onderwijs definitief schipbreuk geleden.”
“En wat er na 2010 kwam, was zeker beter, zoals die Prinses, vriendin van die Jozefdochter, met die miljoenen euro’s weggegooid geld voor die onbruikbare schoolboeken uit Nederland. Wat een slag is daar samen met die bakra’s waar men anders zo op scheldt, geslagen en nu staan die tienduizenden boeken weg te rotten.”
“En wattebout die Rambo die toen kwam? Alhoewel, die heeft die Wilgo er goed van langs gegeven, hoewel Wilgootje hem met zijn onderwijzers-lerarenverbond ook flink de hoeken van het ministerie heeft laten zien.”
“En terwijl wij maar onderling voortvechten om aan de macht te komen, drijft het schip van staat, ontredderd van links naar rechts, terwijl de voorsprekers van Baas Paars, zoals Bolim en de mooie Sharmila Vrouwsadramt de loftrompet blazen.”
“Nou, Sharmila met haar opgetild rokje heeft op bepaalde punten groot gelijk, maar ja, ze zit nu ‘daar’ en niet meer ‘hier’. Heren, proost op ons warrelig dorp van zeshonderdduizend zielen aan de Wilde Kust, waar gericht beleid zoek is, waar werken voor velen een vloek is en speculeren met staatseigendommen, luieren en de kantjes en feestdagen aflopen het hoofdmiddel van bestaan lijkt te zijn.”
“Ik heb daar geen zin in op te proosten.”
“Ik ook niet.”

Rappa

Monday 22 April
Sunday 21 April
Saturday 20 April