Argentinië voorkomt drugssmokkel in diplomatieke post
23 Feb, 08:24
foto
Bijna 400 kg drugs is in 2016 gevonden op de Russische ambassade in Buenos Aires, Argentinië. (Foto: Reuters)


Het Argentijnse ministerie van Veiligheid zegt dat het een complot heeft verijdeld om de diplomatieke koeriersdienst van de Russische ambassade te gebruiken om cocaïne naar Europa te smokkelen. De politie heeft bijna 400 kilo van de drug onderschept uit diplomatieke bagage in een bijgebouw van de ambassade nadat de Russische ambassadeur er in december 2016 melding van had gemaakt.

De politie heeft toen een steekoperatie uitgevoerd en de drug vervangen door meel. Vervolgens is er volgapparatuur geplaatst in de lading. De operatie heeft geleid tot arrestaties in Argentinië en Rusland, zeggen ambtenaren.

De Argentijnse minister van Veiligheid, Patricia Bullrich, zegt dat de cocaïne in de ambassade van Buenos Aires US$ 62 miljoen waard was en van zeer hoge kwaliteit was. De drug was bestemd voor Rusland en waarschijnlijk ook voor Duitsland.

Bullrich voegde eraan toe dat het vermeende meesterbrein van de smokkeloperatie in Duitsland was en dat zij verwachtte de Duitse politie deze persoon zal arresteren. In Argentinië zijn tot nog toe twee mensen gearresteerd en drie in Rusland.

Russische veiligheidsdiensten hebben geholpen bij het onderzoek. Eén een van de gearresteerden in Argentinië, is een dienende politieagent in Buenos Aires.