EBS: Storingen powerplant Pokigron door kinderziektes
22 Feb, 04:15
foto
De hybride opwekcentrale van de EBS te Pokigron. (Foto: EBS Public Relations)


De Energie Bedrijven Suriname (EBS) erkent dat er storingen optreden in de hybride powerplant van Pokigron, maar dit heeft niet te maken met overbelasting. De centrale heeft een vermogen van 1080 kilowatt, terwijl de piekbelasting 75 kilowatt is. Het project verkeert nog in de testfase waardoor er zich nog verschillende kinderziektes kunnen voordoen, zegt het bedrijf.

Vanaf de ceremoniële ingebruikname op 1 februari zijn er storingen opgetreden bij de automatische inschakeling van de stroomvoorziening vanuit de batterijen. Technici van de uitvoerder van dit project, Johs. Gram-Hanssen A/S (JGH), hebben de oorzaak van deze storingen nu achterhaald en zijn in afstemming met de leverancier bezig met de formulering van een oplossingsvoorstel. Binnenkort zullen de werkzaamheden aanvangen die ervoor moeten zorgen dat dit probleem permanent word verholpen. De volledige overname van deze centrale door de EBS zal pas plaatsvinden, nadat de centrale 72 uur ononderbroken gedraaid heeft.

Vanaf de ingebruikname is de stroomvoorziening in het gebied haast volledig afkomstig van zonne-energie, waardoor het sterk verminderd brandstofverbruik nu reeds merkbaar is. Per dag, zal er ongeveer 600 liter diesel nodig zijn om 1x 24uur stroom te leveren. Met de hybride centrale is het brandstofverbruik nu ongeveer 200 tot 400 liter voor dagen waarop van beide energiebronnen gebruikt wordt gemaakt en op dagen waarop de centrale volledig op solar draait is er geen diesel nodig, deelt de EBS mee.