Marica praat met China Development Bank
17 Feb 2018, 00:54
foto
Clifford Marica, algemeen directeur van de Southern Commercial Bank. (Foto: Ranu Abhelakh)


De Southern Commercial Bank voert gesprekken met de China Development Bank (CDB) voor een samenwerking. “Wij willen de rol als vehicle vervullen om Suriname meer gebruik te laten maken van de CDB-financieringsmogelijkheden”, zegt algemeen directeur van de bank, Clifford Marica, aan Starnieuws.

CDB is de grootste ontwikkelingsbank in de wereld met de focus op grote infrastructurele projecten. “Wij willen projecten in Suriname gefinancierd krijgen met CDB-kapitaal. Suriname heeft hiervan slecht gebruik gemaakt.” Tegelijk bouwt de bank de samenwerkingen lokaal ook op, zoals die met de Chinese ambassade in Paramaribo. “Wij handelen de consulaire betalingen, zoals de visa-gelden voor hen af.”

In december 2017 onthulde Glenn Gersie, president van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) dat hij gesprekken voert met grote Chinese banken om een vertegenwoordiging en/of filiaal in Suriname te starten. Marica zegt dat de Southern Commercial Bank deze rol zou kunnen vervullen, “in plaats van nog een bank in Suriname te accommoderen”. Hij heeft hierover nog geen gesprekken met de CBvS gevoerd. “Maar wij praten al met de CDB, dus het is niet uitgesloten. Wij zijn hier nog niet agressief op gaan zitten, maar wij zouden die rol vol gaarne kunnen vervullen.”

Niet betrokken bij swapdeal
Ook in de 2015-valuta swapdeal met China, ziet Marica een rol voor de Southern Commercial Bank. In 2015 toen de sluiting van deze deal bekend werd gemaakt, gaf de CBvS aan dat de interventiefaciliteit via de Southern Commercial Bank zou lopen. Suriname maakte in november 2017 voor de eerste keer gebruik van de betalingsoptie voor handelsbetalingen en investeringen. “Wij zijn niet betrokken daarbij, maar zouden dit wel graag willen.”

De algemeen directeur verwijst hierbij naar de valuta swap try-out die zij in 2016-2017 met De Surinaamsche Bank heeft gehouden. Mensen die uit China wilden importeren konden hun SRD bij de Southern Commercial Bank betalen, die vervolgens de betaling deed voor de goederen in China met de RMB. “De try-out is goed verlopen. De druk op de Amerikaanse dollar was even afgenomen.”

De Yuan (RMB), de Chinese munt is al enige jaren een internationaal betaalmiddel, “en wij willen deze optie hier introduceren”. De Southern Commercial Bank is voornemens een vergunningsaanpassing aan te vragen bij de CBvS om een primaire bank te worden. “Dan zal Southern Commercial Bank die optie ook aan de klant kunnen bieden.”

Rol in OBOR
Hoewel Suriname zich nog niet heeft aangesloten bij het One Belt, One Road Initiatief (OBOR, één weg, één gordel), speelt de Southern Commercial Bank al een indirecte rol hierin, merkt Marica op. Een van de vijf OBOR-prioriteiten is de financiële integratie. Southern Commercial Bank werkt al samen met China UnionPay en biedt lokaal de UnionPay International digitale betaalkaart aan, zegt Marica. “China UnionPay is een van de key-spelers binnen het OBOR-geheel. Onze rol ligt dus binnen het digitale geldverkeer.”

OBOR is het internationaal handels- en infrastructureel project van China om de oude Zijderoute uit te breiden. Het initiatief is gebaseerd op de oude Zijderoute over land (belt) en de 21e eeuwse maritieme route (road).
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April