Zuid-Afrika: Parlement kiest Ramaphosa tot president
15 Feb 2018, 12:11
foto
ANC-leider Cyril Ramaphosa is de nieuwe president van Zuid-Afrika tot de verkiezingen in 2019. (Foto: Reuters)


Cyril Ramaphosa, de voorzitter van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), is de nieuwe president van Zuid-Afrika tot de volgende verkiezingen in 2019. Het parlement heeft hem vandaag gekozen. Hij volgt de omstreden Jacob Zuma op die gisteren is afgetreden, nadat het hoogste orgaan van het ANC hem daartoe had verzocht. Eerder heeft Zuma de toenemende druk die vanaf december op hem werd uitgeoefend om te bedanken, weerstaan.

Na het ontslag van Zuma, was er na meer dan twee jaar een opleving op de voornaamste Zuid-Afrikaanse aandelenmarkt. De negenjarige ambtstermijn van Zuma is getekend door beschuldigingen van corruptie. De Zuid-Afrikaanse munt, de rand, is na het aftreden van Zuma, gestegen naar zijn hoogste niveau tegen de Amerikaanse dollar in bijna drie jaar.

Analisten zeggen dat de weg terug naar welvaart en zelfrespect onder Ramaphosa lang en zwaar zal zijn in een land dat nog steeds is gepolariseerd door ras en ongelijkheid. Meer dan twee decennia na het einde van de blanke minderheidsregering, is Zuid-Afrika nog steeds verdeeld. En toch zorgde het vertrek van Zuma, woensdag laat, voor het bewijs van de kracht van de democratische instellingen in Zuid-Afrika, van de rechtbanken tot de media en de grondwet.

Zuma (75) zei in een half uur durende afscheidsrede aan de natie dat hij het oneens was met de manier waarop het ANC hem heeft geduwd naar een vroegtijdig aftreden nadat Ramaphosa hem als partijvoorzitter had vervangen. Maar zei hij “ik zal de bevelen opvolgen.” De kranten kopten de terughoudendheid van Zuma met ‘Defiant in de nederlaag’ en ‘Going, Going Gone. De online politieke nieuwswebsite Daily Maverick koos voor ‘De lange nachtmerrie van Zuid-Afrika is voorbij.’

Ramaphosa (65) heeft zijn focus gezet op het uitroeien van corruptie en de economische groei nieuw leven in te blazen.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April