Na Maisha Neus, nu ook Hofwijks in de politiek
07 Feb 2018, 10:33
foto
Activist Curtis Hofwijks gaat de politiek in. (Foto's: René Gompers)


Activist Curtis Hofwijks gaat de politiek in. “Dat ontken ik niet, politiek is iets wat je niet in achterkamers moet voeren. Er zijn afspraken met het bestuur. Binnenkort zullen wij naar buiten treden om de samenleving te informeren,” deelt Hofwijks mee. “Ik stond er niet om te springen van ‘ik moet de politiek in’. Neen, dit is weloverwogen.”

Hofwijks, politiek analyst Hardeo Ramadhin en media-deskundige Gerold Vliet zijn de inleiders geweest op de discussieavond van de Kenniskring in het Lallarookh gebouw. De avond is besteed aan een analyse van de verkiezingen vanaf 2000 tot 2015, het stemgedrag, de resultaten en het lot van kleine en nieuwe partijen. Hofwijks merkt op dat politiek een vies woord geworden is en tegenwoordig wordt geassocieerd met corruptie, leugens, valse beloftes en slecht beleid. Het vertrouwen in de politiek is vreselijk afgenomen. Hofwijks wil daar verandering inbrengen.

De politiek is nodig om zaken gedaan te krijgen, stelt Hofwijks. De omstandigheden gecreëerd door de huidige regering, de niet kritische houding van de coalitie ten opzichte van de regering en de zwakke houding van de oppositie maken dat de samenleving naar iets nieuws uitkijkt. “We komen niet met al te hoge verwachtingen, we gaan wel voor het beste,” zegt de aankomende politicus. “We zijn er voor de ‘long haul" en niet voor korte duur, geen ‘karu wir’ faya. We zien de groep die niet gaat stemmen steeds groter worden. Daar ligt braak terrein dat wij willen verkennen. We hopen als ‘underdog’ een verrassing te zijn bij de eerstvolgende verkiezingen. Er is voedingsbodem voor politieke alternatieven.”

Hofwijks begon enkele jaren geleden te protesteren tegen het beleid van president Desi Bouterse. Met een kartonnen bord waarop “Weg met Bouta!” prijkte, trok hij de aandacht van velen. De eenmansactie groeide binnen enkele maanden uit tot massale protesten tegen bepaalde besluiten van de regering. Het doel om de regering naar huis te sturen is niet bereikt, merkt Hofwijks op. “Maar het ander doel dat we nastreefden is wel gelukt; de bewustwording. Daar hebben we niet gefaald. De bewustwording blijft toenemen.” Hij vervolgt: “Voorheen was het niet mogelijk om openlijk kritiek te leveren op de regering. Er is nog steeds angst maar de drempel om op te komen is behoorlijk verlaagd. Dat is een goede stap om kritischer te worden. Ook naar mij toe mag men kritisch zijn, ik wil niet dat mensen me slaafs volgen.”

De naam van de nieuwe partij blijft vooralsnog geheim. Het gaat niet om Strei!, de partij die recent is opgericht door onder andere Maisha Neus, benadrukt Hofwijks. De naam vertelt hij voorlopig niet. “Ik heb afspraken met het bestuur van de politieke partij waar ik deel van uitmaak. Het is geen partij van Curtis, dat vermijd ik. Ik maak wel deel uit van een onlangs opgerichte politieke vereniging welke zich op enig moment zal presenteren aan de samenleving.” Vóór het eind van dit kwartaal zal de nieuwe politieke partij worden gepresenteerd.


René Gompers