Sterke aardbeving in Caribische Zee, geen tsunami
10 Jan, 16:22
foto
De gebieden waar de beving is gevoeld. (Beeld: NOAA)


Een aardbeving met een kracht van 7.6 die zich dinsdag heeft voorgedaan in de buurt van afgelegen eilanden van Honduras, is gevoeld in het noorden van Midden-Amerika. Er zijn geen directe meldingen van slachtoffers of grote schade.

De aardbeving heeft ramen doen rammelen in de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa, ongeveer 323 kilometer ten oosten van de hoofdstad. De beving is gevoeld tot ver in het noorden in de Mexicaanse deelstaat Quintana Roo, maar er werd geen schade gemeld.

In Honduras zeiden brandweerlieden dat sommige bewoners in zuidelijke buurten hun huizen ontvluchtten nadat ze de bevingen hadden gevoeld. Het land heeft een kleine marinebasis op Great Swan Island, ongeveer 44 km ten westen van het epicentrum van de beving, maar het was niet meteen duidelijk hoe de trillingen het station troffen.
"We hebben berichten dat dit in het grootste deel van het land werd gevoeld, maar we hebben geen meldingen van schade", zei Lizandro Rosales, directeur van de Hondurese commissie Onvoorziene Zaken.

De Amerikaanse Geological Survey zei dat de aardbeving, aanvankelijk gerapporteerd als een met een kracht van 7.8, was gecentreerd op 202 km ten noordoosten van Barra Patuca in Honduras en 307 km ten zuidwesten van George Town op de Kaaimaneilanden. De aardbeving was erg ondiep, op slechts 10 km afstand, wat het effect heeft versterkt.

Het Pacific Tsunami Waarschuwingscentrum waarschuwde aanvankelijk voor tsunami-golven tot 1 meter boven het getijniveau voor delen van Honduras, Belize en Puerto Rico samen met de Amerikaanse en Britse Maagdeneilanden. Ongeveer twee uur na de aardbeving zei het centrum dat de dreiging voorbij was en trok alle tsunami-adviezen terug die verband hielden met de aardbeving.

De bevingen zijn ook gevoeld in de hoofdstad van Belize, Belize City, maar er waren geen directe meldingen van schade. De minister van Belize, belast met het beheer van noodsituaties, Edmond Castro, sprak op de lokale radio om mensen in laaggelegen kustgebieden en eilanden aan te sporen alert te blijven op mogelijk gevaarlijke golven.