Ramdin: Newmont Suriname verwacht ook goed jaar in 2018
10 Jan, 06:30
foto
Albert Ramdin, Senior Director External Relations van Newmont Suriname. (Foto: René Gompers)


2017 is een goed jaar voor Newmont Suriname geweest en 2018 ziet er net zo goed uit, deelt Albert Ramdin, Senior Director External Relations mee. In 2017 heeft de Staat iets meer dan US$ 38 miljoen alleen aan royalty's verdiend. Het jaar daarvoor was het bedrag US$ 7.065.158. Ramdin is de gastspreker op de eerste bijeenkomst van de Kenniskring voor dit jaar. Hij heeft een beknopt overzicht gegeven van de status van het goudbedrijf.

Het publiek was zeer geïnteresseerd in hoeveel de overheid verdient aan Newmont en de rol van Staatsolie. Ramdin heeft uitgelegd dat Newmont meer dan 800 miljoen Amerikaanse dollars heeft geïnvesteerd. Met de Staat is een samenwerking aangegaan waarbij de overheid voor 25 procent, via Staatsolie, verantwoordelijk is voor de productie. Dit betekent niet dat de Staat 25 procent van de winsten krijgt, benadrukt Ramdin. De overheid verdient aan de royalty's, die zijn 6 procent van de totale opbrengst. Staatsolie, de actieve partner die de productiekosten gedeeltelijk dekt, verdient 25 procent van de opbrengsten. Daarvan worden natuurlijk eerst de kosten afgetrokken. Hoeveel Staatsolie van het uiteindelijk bedrag aan de overheid overmaakt is niet duidelijk.

In 2017 heeft Newmont ruim US$ 638.395.809 verdiend, honderden miljoenen meer dan het jaar daarvoor. Toen was er US$ 117.178.075 miljoen verdiend. Ramdin herhaalt enkele keren dat volgens de projecties Newmont Suriname het weer heel goed zal doen in 2018. “Het bedrijf heeft ook voor wat uitdagingen gestaan maar die waren van technische aard,” merkt Ramdin op. “Er zit bijvoorbeeld veel organisch materiaal bij het erts. Daarnaast heeft de regen het moeilijker gemaakt om het materiaal te vervoeren dat blubberig werd. Maar er is desondanks op niveau geproduceerd, de ‘target’ van 510.000 ounces is gerealiseerd.” Dit jaar wil het bedrijf 505.000 ounces goud produceren.

Newmont gaat in 2018 verder met het zoeken van nieuwe bronnen. Er zijn al een aantal in kaart gebracht die er veelbelovend uitzien, deelt Ramdin mee. Hierdoor zal Newmont langer dan de geplande 14 jaar in Suriname blijven. Het bedrijf kijkt ook naar de mogelijkheden buiten Suriname. Newmont wil dit jaar een ‘crusher’ bouwen om het harde gesteente te verpulveren, een transportbelt aanleggen en een paar aggregaten installeren om extra energie op te wekken. Een investering van US$ 80 miljoen, deelt Ramdin mee.

Newmont gaat zich dit jaar ook toeleggen op het nog meer terugdringen van de gevolgen van de kleinschalige mijnbouw voor mens en natuur. Newmont herstelt al sinds zijn aanwezigheid in het land al de plekken waar ze heeft gemijnd. Het goudbedrijf gaat hetzelfde doen op plekken waar de kleinmijnbouwers actief zijn geweest. Deze groep zal aangeleerd worden om verantwoordelijk goud te mijnen. Dit houdt ook in dat kwikgebruik zal worden tegengegaan om de schade aan het milieu tegen te gaan.

René Gompers