Peru: President Kuczynski weerstaat druk af te treden
15 Dec 2017, 14:58
foto
De landen (in blauw en groen) die betrokken zijn in het Odebrecht schandaal. (Beeld: BBC)


President Pedro Pablo Kuczynski van Peru weigert af te treden, ondanks de groeiende druk over corruptie- beschuldigingen met het Braziliaans bouwbedrijf Odebrecht. In een uitgezonden toespraak donderdag laat, geflankeerd door leden van zijn kabinet, heeft hij elke vergrijp ontkend.

De door schandaal geplaagde Odebrecht zegt dat het Kuczynski US$ 5 miljoen aan advieskosten heeft betaald in een eerdere overheidsfunctie. Oppositieleiders hebben de president opgeroepen om af te treden.

De betalingen door Odebrecht zijn gedaan aan Westfield Capital Ltd, een bedrijf dat eigendom is van Kuczynski. Hij zei dat hij, terwijl hij de eigenaar was van het bedrijf, de betalingen toen heeft ontvangen omdat er geen bedrijfsmanager was.

"Het heeft ons veel gekost om onze democratie terug te krijgen. We zullen het niet nog een keer verliezen. Ik ga mijn eer, mijn waarden en mijn verantwoordelijkheden. als president van alle Peruanen, niet opgeven, " schreef hij op twitter na zijn toespraak.
Odebrecht werd vorig jaar voor een recordbedrag van US$ 3,5 miljard beboet door de Verenigde Staten voor het omkopen van functionarissen uit verschillende landen. Frauduleuze 'advieskosten' was een methode die het bedrijf gebruikte om steekpenningen naar functionarissen te sturen, staat in de aanklacht tegen het bedrijf.

Voormalige president-directeur Marcelo Odebrecht, die een gevangenisstraf van 19 jaar uitzit in Brazilië en heeft ingestemd om samen te werken in ruil voor strafvermindering, zei dat Kuczynski een decennium terug was ingehuurd als adviseur in Peru, terwijl hij minister van Economie was. Odebrecht vertelde de openbare aanklagers ook dat het bouwbedrijf gedurende vele jaren US$ 29 miljoen aan steekpenningen had betaald aan Peruaanse functionarissen.

Kuczynski (79) ontkende aanvankelijk dat hij geld van Odebrecht had aangenomen. Hij ontkent nu dat hij illegale betalingen heeft ontvangen, maar geeft toe dat hij op adviesbasis voor het bedrijf heeft gewerkt.

De Peruaanse rechtse oppositiepartij Popular Force, die het congres van het land leidt, beweert dat er voldoende bewijs is om corruptie gepleegd door Kuczynski te bewijzen. Kuczynski, een centrist, is vorig jaar verkozen voor een termijn van vijf jaar. De partij had gewaarschuwd dat zij een afzettingsprocedure tegen hem zou proberen te beginnen als hij zijn ontslag niet had aangeboden. "Het is duidelijk dat hem handhaven op het hoogste niveau van de natie, onhoudbaar is", zei partijwoordvoerder Daniel Salaverry.

Reuters meldde dat hoge functionarissen in de regering van Kuczynski hem ook hadden opgeroepen de eer aan zichzelf te houden. Kuczynski, een voormalige bankier uit Wall Street, heeft beloofd om voor 22 december een congrescommissie over Odebrechts misstanden in Peru te getuigen.

Op woensdag werd de vicepresident van Ecuador, Jorge Glas, veroordeeld tot zes jaar voor het aannemen van US$ 13,5 miljoen aan steekpenningen van Odebrecht. Hij is tot nog toe de hoogste politicus die is veroordeeld in het schandaal.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April