10e Vedantaprijs is voor Monique Pool
14 Dec 2017, 10:48
foto
Voorzitter van de Stichting Jnan Adhin Fonds, Rakesh Adhin, reikt Monique Pool de 10e Vedantaprijs aan. (Foto: René Gompers)


Monique Pool krijgt een staande ovatie. Ze is voor haar “buitengewone inspanningen op het gebied van natuur en milieu in Suriname” gewaardeerd met de Vedantaprijs. “Ik buig tot Narayani, schepster, instandhoudster en vernietiger, het centrum van ultieme energie, de essentie van natuur,” zingt een dankbare Pool na ontvangst van de award.

De Vedantaprijs is voor de tiende keer uitgereikt door Stichting Jnan Adhin Fonds. De prijs wordt uitgereikt aan personen die excellente prestaties leveren in de geest van Vedanta, de filosofische tak van het Hindoeïsme. Volgens de leer is alles en iedereen verbonden met elkaar, ook de wetenschap en het spirituele. Het doel is bewust worden van de eenheid van het bestaan, van de eigen goddelijkheid. Dit bewustzijn moet zich ook vertalen in de omgang met de medemens, de aarde, de natuur. De Vedanta wordt wereldwijd gepraktiseerd.

Pool is van huis uit vertaalster voor Russisch, Engels en Nederlands. Ze heeft haar masters behaald aan de Rijks Hogeschool van Brussel in België. Pool is de oprichter van het Green Heritage Fund Suriname dat zich bezighoudt met de duurzame ontwikkeling van de natuurlijke hulpbronnen en biodiversiteit. Ze heeft ecologische publicaties op haar naam staan. In 2015 is Pool één van de CNN Heroes geweest voor het redden van honderden luiaards en miereneters. Zij houdt zich ook bezig met dolfijnen. “Dit is beslist geen volledige weergave van de activiteiten van de laureaat in het kader van natuurbehoud,” merkt Carlo Jadnanansingh, voorzitter van de Raad van Toezicht van de stichting op. “Maar het is ruim voldoende om haar te waarderen vanwege haar uitzonderlijke verdiensten in de geest van de universalistische eenheidsfilosofie van de Vedanta,” stelt Jadnanansing.

“Wanneer ik in de natuur ben, heb ik altijd het gevoel dat ik een heilige plaats betreed,” merkt Pool op. “We moeten dankbaar zijn dat we kunnen wonen in het Amazone-gebied. Het is een bijzondere plaats vanwege de maagdelijke staat en de inheemse volken die er wonen. We moeten hen ook dankbaar zijn.” Ze vervolgt: “Het is wetenschappelijk aangetoond dat de Inheemse volken een heel belangrijke rol hebben gespeeld bij het instandhouden van het woud.” Pool is ingenomen met de prijs die ze uit handen van stichtingsvoorzitter Rakesh Adhin heeft ontvangen. Met de award komt ook een geldprijs. Er zit dit jaar extra in de enveloppe, geeft Adhin mee. Pool is de samenleving ook dankbaar en hoopt dat er meer gedaan zal worden dan het geven van morele steun. “Het is bijzonder om te merken dat mensen mij komen steunen, om te merken dat het bij hen leeft. Belangrijk is dat zij de volgende stap doen, dat zij het ook gaan uitdrukken in hun handelen. Ik merk dat er nog veel gespletenheid is, mensen zeggen dingen maar ze doen niet.”


René Gompers