Blog: Het is hoe je kijkt!
24 Nov 2017, 02:54
foto
Helyante Mac-Donald


Het zal ergens eind jaren 70 geweest zijn, dat er bijna dagelijks een tv spotje werd uitgezonden waarin een vergelijking werd gemaakt tussen de leeftijd van (toevallig?) vrouwen en de kaassoorten die de importeur aanbood. Het ging om jonge, jong belegen, oude en hele oude kaas (en vrouwen) die langskwamen in het spotje. Niet netjes zou je denken toch? Onschuldig als ik toen nog was, snapte ik de ergernis van mijn huisgenoten niet en vond ik het zelf wel erg origineel. En de interpretatie die je aan beelden wenst te geven is een eigen keus denk ik nu nog steeds. Dat is natuurlijk niet helemaal correct. Beelden en suggestieve teksten zorgen natuurlijk wel voor ongewenste associaties en daarbij horende stereotyperingen. En toch geldt wat mij betreft, hoe je ergens naar kijkt en daar een oordeel over vormt, zegt vooral iets over jezelf.

Nee, ik ben niet naïef. Ook ik ben geschokt door de golf van aantijgingen buiten Suriname die al wekenlang bekende en ook minder bekende personen ontmaskert. Zij die hun wellust botvierden op ondergeschikten en collega’s zien hun carrières aan diggelen en niet zelden ook de relatie met zakenpartners en gezinsleden. De terechte en onterechte vragen wanneer vrouwen en mannen niet direct na een aanranding of oneerbaar voorstel een aanklacht indienen, veroorzaken veel leed bij de slachtoffers. Dat kan de reden zijn waarom velen ook jaren na het misbruik ervoor kiezen het te verzwijgen.

Daar tegenover staat dat zolang ambitieuze gold diggers bereid zijn om oneigenlijke diensten te verlenen om hogerop te komen zal daar misbruik van gemaakt worden. Daders gaan zo ongestraft door en maken slachtoffers ook onder hen die daar niet van gediend zijn. Zij die carrière wensen te maken zonder (letterlijke) hand en spandiensten aan gespuis, wordt het daardoor niet makkelijker gemaakt. Wie zal in Suriname onze beerput op dit gebied (verder) opentrekken?

Hoe vaak kijkt de omgeving toe of weg als machtsdronken individuen hun slachtoffers maken? Geamuseerd of schouderophalend geen weerwoord bieden als alleen al in taalgebruik, aanrandingen plaatsvinden, maakt ons mededader van immoreel en onmaatschappelijk gedrag. Hoe kijken we met onze kinderen naar al die muziekvideo’s waar vrouwen zichzelf als lustobject laten afschilderen. En hoe vaak vinden we het zelf amusant wanneer er denigrerende uitlatingen worden gedaan over bepaalde groepen.

Hoe je kijkt en vervolgens verwerkt al wat je ziet en hoort, verklaart grotendeels het oordeel en gedrag dat daarop volgt! Hoe kijken en oordelen wij als het recht van een ander om zichzelf te zijn wordt aangetast. Hoe kijkt u naar een mede Surinamer ook als u zijn politieke overtuiging niet deelt? Hoe kijkt u naar wat ons bindt, ondanks de verschillen, en hoe zet u dat om in positieve energie die zo vreselijk hard nodig is om de aanwezige kansen te benutten. Wanneer u kijkt naar de bakens van hoop en de vele inspirerende zielen die zich blijven inzetten en besluit om daar zelf ook één van te zijn, dan zijn wij zeker op de goede weg!
Switi Srefidensi, kijk en zie om je heen ook al het moois dat ons met en aan elkaar verbindt!

Helyante Mac-Donald

Schrijven doet zij om te reflecteren op wat zij ziet en ervaart vanuit een hele brede interesse. Bedrijfseconoom van beroep en vanaf 2006 als zelfstandig managementconsultant actief op het snijvlak van Organisatie-inrichting, Business planning en Marketing. Zie ook www.CrossedLinesadvisory.sr. Feedback op haar blog stelt zij erg op prijs en kan via het mailadres info@crossedlinesadvisory.sr.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April