Ex-Conmebol-president Leoz wordt uitgeleverd
17 Nov, 20:32
foto
Nicolás Leoz stond 27 jaar aan het hoofd van de Zuid-Amerikaanse voetbalconfederatie, Conmebol. (Foto: AFP)


Een rechter in Paraguay heeft toestemming verleend voor de uitlevering van Nicolás Leoz aan de Verenigde Staten. Leoz is de voormalige president van Conmebol, de voetbalconfederatie van Zuid-Amerika.

Hij is één van de hoofdverdachten in een enorm omkoop- en witwasschandaal waarmee het Amerikaanse ministerie van Justitie bezig is. De voormalige Fifa-functionaris heeft huisarrest gehad in Asunción, de hoofdstad van Paraguay.

Leoz heeft de aanklachten ontkend en gaat in beroep tegen de uitleveringsregel. Het uitleveringsverzoek was al lang verwacht. Het kwam in de week dat een Argentijnse getuige bij een rechtbank in New York de betrokkenheid van een aantal Zuid-Amerikaanse voetbalfunctionarissen bij omkoping en bij corruptie had aangegeven.

Het proces in New York duurt naar verwachting vijf weken. In die periode zullen aanklagers tientallen getuigen oproepen en 350.000 pagina’s aan bewijsmateriaal presenteren. Het Amerikaanse onderzoek naar corruptie bij Fifa, het wereldvoetbalbestuursorgaan, is in mei 2015 voor het eerst onthuld. Federale openbare aanklagers in New York hebben sindsdien meer dan 40 sport- en voetbalbestuurders aangeklaagd.

Leoz was 27 jaar president van Conmebol. De aanklagers geloven dat hij één van de meesterbreinen was achter een groot corruptieplan in de confederatie, samen met de Brazilianen Joaõ Havelange en Ricardo Teixeira, evenals de Argentijn Julio Grondona. Decennialang vormden en domineerden deze vier mannen het Zuid-Amerikaanse voetbal.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie verdenkt Leoz van het ontvangen van miljoenen dollars aan steekpenningen in ruil voor marketing- en televisierechten voor wedstrijden. Het juridische team van de 89-jarige heeft tot nu toe alle pogingen gefrustreerd om hem uit te leveren. Advocaat Ricardo Preda zei: "de feiten waarvan hij wordt beschuldigd in de Verenigde Staten zijn niet strafbaar in Paraguay."

De Fifa onderzoekt ook de vermeende betrokkenheid van Leoz bij het succesvolle bod van Qatar om het Wereldkampioenschap Voetbal van 2022 te organiseren.