Coöperatie stimuleert geraspte cassave voor brood
15 Nov, 22:28
foto
Er wordt brood gemaakt van meel en geraspte cassave. (Foto: NII)


De agro coöperatie ‘Wi Uma Fu Sranan’ wil zoveel mogelijk bakkers ertoe bewegen om hun brood voor 60 procent uit meel en 40 procent uit geraspte cassave te bakken. “Ook al wordt het brood niet goedkoper in de winkel, dan nog is het ons eigen product. De gelden vloeien dan terug naar de boeren en niet naar het buitenland,” motiveert Tanja Lieuw–A-Soe, voorzitter van de coöperatie, het doel.

Diverse bakkerijen waaronder Fernandes, Sun Ice, Hollandia, De Molen en Torarica hebben het proces van brood bakken uit geraspte cassave mogen meemaken in het gebouw van de Stichtig Suriname Hospitality and Tourism Training Centre. Lieuw-A-Soe is ook ondervoorzitter van de Cassave Promotors Group. Zij is al een tijdje bezig om samen met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, te kijken wat er allemaal gedaan kan worden cassave.

De Caribbean Development Bank betaalt het cassaveproject dat de Food and Agriculture Organization uitvoert. Michel Klaiber, een van de bakkers van Torarica, vindt dat het brood een lekkere smaak heeft en dat het de moeite waard is om het uit te proberen, meldt het Nationaal Informatie Instituut.