Suriname geeft 8 ton hulpgoederen aan Cuba
20 Sep, 06:38
foto
De SLM-kist met hulpgoederen voor Cuba. (Foto: Telesur)


Met de SLM-kist die president Desi Bouterse zondag heeft afgehaald op Cuba, is 8 ton aan noodhulp meegegaan. De noodhulp omvat rijst, water, melk, lakens en toiletartikelen. Het is de tweede donatie die Suriname doet. Eerder is 10 ton aan hulpgoederen voor Barbuda gestuurd. De hulpgoederen zijn geschonken in de nasleep van de verwoesting die orkaan Irma eerder deze maand heeft aangericht in het Caribisch Gebied.

"Cuba is een goede vriend van Suriname, we werken op verschillende gebieden en sectoren samen, en we tonen belangstelling in andere internationale zaken," zei de directeur van Buitenlandse Zaken, Michiel Ravenberg. "Dus we hebben besloten dit gebaar te maken en de Cubaanse regering en de mensen te tonen dat ze in onze gedachten zijn."

Hij benadrukte dat Cuba een sterk en veerkrachtig land is dat de macht en de middelen heeft om vooruit te gaan in de toekomst, ondanks tegenslagen. "Cuba is onze vriend ... en dat we nu bewijzen, we hebben elkaar altijd geholpen," zei Ravenberg. Het betreft de tweede zending goederen uit Suriname sinds orkaan Irma Cuba de vorige week heeft geraakt.

Er zijn ook hulpgoederen gekomen van Venezuela, de Dominicaanse Republiek en het Wereldvoedselprogramma, waarbij het laatste ongeveer 1.600 ton voedsel heeft geschonken aan meer dan 650.000 Cubanen. Het Wereldvoedselprogramma heeft ook US$ 5,7 miljoen aan het noodfonds gegeven.

Bolivia, Ecuador, Rusland en Vietnam hebben humanitaire hulp gestuurd. Panama heeft 90 ton voedsel en benodigdheden gestuurd, zegt de Cubaanse secretaris van Communicatie.

Een oproep tot actie van de Cubaanse defensie heeft honderdduizenden Cubanen ertoe gebracht gezamenlijk de straten schoon te maken en het puin dat orkaan Irma heeft achtergelaten op te ruimen. Cuba bereidt zich ook voor op orkaan Maria die maandagavond een totale ravage heeft aangericht op Dominica. Maria volgt grotendeels dezelfde weg die orkaan Irma eerder volgde.

Monday 16 July
Sunday 15 July
Saturday 14 July