Reactie op 'Stakingen zijn funest voor leerprestaties'
27 Jul 2017, 20:32
foto


In maart 2013 werd ik door de toenmalige minister van onderwijs, mevrouw S. Sitaldin, uitgenodigd voor een gesprek in haar ministerskamer. Aanwezig waren o.a.: de minister en directeur van onderwijs en drie beleidsadviseurs (dr. H. berggraaf, mevrouw E. Tai A Pin en dr. E. Plat). De minister vroeg mijn medewerking voor het project Invoering nieuw leerplan vwo natuurkunde. Ik was gedreven mee te werken aan dat project. Om te beginnen stelde ik voor om alle mulo natuurkunde leraren van de bovenbouw een training te geven. De minister stemde in met de opmerking: “Meneer Mohanlal, vraagt u niet te veel voor de training, want mijn financiën zijn schaars“. Mijn reactie daarop was: “minister, ik wil geen vergoeding voor de training en ook niet voor het commissiewerk”.
Ex-minister S. Sitaldin, dr. H. Berggraaf en dr. E. Plet zijn allen nog in leven. Het is na te trekken bij hen, dat ik geen vergoeding heb gevraagd voor mijn diensten aan Minov.

Onder ex-minister Adhin heb ik het Minov diverse keren benaderd om voortzetting van de trainingen aan mulo natuurkunde leraren en van de werkzaamheden van de commissie Invoering nieuw leerplan vwo natuurkunde. In een gesprek met de heren Biervliet (dirond) en Narain (odond) heb ik met klem aangegeven geen vergoeding te willen voor mijn diensten aan Minov. Ook deze twee heren zijn nog in leven en kunnen zulks beamen.
Laat het voor een ieder, die twijfelt aan mijn oprechtheid, duidelijk zijn: ik heb het ministerie van onderwijs nooit geld gevraagd voor mijn diensten aan haar. De toenmalige minister, S. Sitaldin, vond dat ik niet al het werk kosteloos moest doen. Voor de training in 2013 wilde zij mij betalen uit het fonds van het VVOB (Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en technische Bijstand); het commissiewerk mocht ik dan gratis doen.

Voor de vijf dagen durende training (2 dagen in Nickerie en 3 dagen in Paramaribo) hebben de heer Kalloe en ik elk 5 x SRD 250 = SRD 1250 ontvangen. VVOB gebruikte SRD 250 als norm voor een training van een dag. De hoogte van het bedrag is dus niet door mij geëist.
(In dit bedrag van zaten inbegrepen: voorbereiding, aantal vergaderingen met afdeling OBP van het Minov en het schrijven van een eindverslag ).
Mijn deel van het geld heb ik gegeven aan een muloleraar, die ons flink had geholpen met de voorbereiding van de training, maar van VVOB geen vergoeding kreeg.
Voor het werk van de commissie Invoering nieuw leerplan vwo natuurkunde heb ik geen cent ontvangen.

Als ik een exorbitant bedrag zou hebben gevraagd voor mijn diensten aan het Minov, zoals mevrouw R. Cotino in ingezonden artikel stakingen zijn funest voor leerprestaties beweert, hoe is het dan te verklaren dat ik daarna (2015- 2017) geheel gratis leraren van de volgende scholen/instellingen heb getraind:

1. Imeao Kwatta, Commewijne, Nickerie en Avond Imeao (ong. 90 leraren)
2. SGS (Scholengemeenschap Sanatan Dharm; (havo/vwo; ong. 25 leraren)
3. EBGS (leraren van alle mulo en lbo scholen; ong. 80 leraren)
4. Arya Dewaker (leraren van alle mulo en lbo scholen; ong.50 leraren)

Voor oktober 2017 staan in de planning: leraren SGS, Lyceum 1 en van alle mulo en lbo scholen van RKBO. Die trainingen ga ik verzorgen voor een exorbitant bedrag van nul SRD.

Voorts wil ik met klem vermelden dat ik geen politieke kleur heb. Als lid van een politieke partij zou ik wellicht enige beperking kunnen ondervinden in het objectief ventileren van mijn mening/zienswijze. Als ongebonden persoon lever ik kritiek op zowel de coalitie als de oppositie. DNA lid Rachied Doekhie belde mij in 2015 ( wij kennen elkaar niet ) om mij te complimenteren voor mijn objectieve houding. De heer Limburg (Limbo) van ‘Bakana Tori’, heeft in 2015 bijkans een week lang in zijn programma mensen opgeroepen om mij met hem in contact te brengen over mijn artikel Wat voor zin heeft een VHP massameeting in Nederland? Ik lever ook kritiek op de huidige coalitie. Als men niet openstaat voor opbouwende kritiek, hoe wil men dan het systeem gezond maken/houden?
Neutrale critici zijn onbevangen, niet uit op persoonlijk gewin; daardoor kunnen zij objectief zijn.

Ik onderbouw mijn artikelen en beweringen altijd met argumenten en voorbeelden. Als mensen daarin “het te koop aanbieden van mijn eigen waar” zien, dan is dat hun volste recht. Alleen is die niet de enige conclusie die je eruit kan trekken.

Mevrouw Cotino stelt o.a.:
1. “De school en de leerkracht maken het verschil; de rest is bijzaak. Indien de leerkracht de juiste kwaliteiten in huis heeft en aan adequate kennisoverdracht kan doen, zullen de leerlingen beter presteren“.
Zij legt de vinger op de zere plek. Creëer de school en de leerkracht die het verschil kunnen maken. Anders ontneem je leerlingen ontzettend veel. Bevoegdheid geeft leerkrachten niet zonder meer bekwaamheid. De leraren op de voj en vos scholen zijn (beperkt) bevoegd, maar velen van hen zijn minder bekwaam. Daardoor is er niet altijd sprake van adequate kennisoverdracht. Er is geen instantie die deze groep onervaren en minder bekwame leraren observeert en begeleidt. Als het Minowc door de jaren heen had geïnvesteerd in meer bekwaam maken van de leraren, dan zou het beeld van de afgelopen 15 jaren minder triest zijn.

2. “Scholen met een sterk team leveren de beste prestaties. Laat Mohanlal daarop een studie doen. Ik denk dat hij zelf versteld zal staan van de uitkomsten van die studie”.
Waarop slaat deze opmerking van mevrouw Cotino? Ik heb het tegendeel nimmer beweerd. Wel zou ik van haar willen weten wat zij onder een sterk team verstaat en waardoor de sterkte van een schoolteam kan worden opgevoerd. Welk beleid heeft het Minowc de afgelopen decennia gevoerd om de sterkte van de schoolteams te vergroten?

Bij deze bied ik mijn kennis en ervaring in onderwijszaken kosteloos aan, aan een ieder die er gebruik van wil maken. Voorts zou ik graag een onderhoud willen hebben met DNA lid R. Cotino en de top van het Minowc om “mijn oplossingsmodellen” voor nijpende kwesties in ons primair en voorgezet onderwijs toe te lichten. Daarbij wil ik hen de resultaten geven van diverse statistisch-didactische onderzoeken, die ik heb gedaan op voj en vos niveau. Ik sta inderdaad versteld van de resultaten.


Jack Mohanlal

Starnieuws sluit hiermee de discussie over dit onderwerp af.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April