Burgercollectief blijft waakzaam over rechtsstaat
12 Jul 2017, 15:06
foto
Demonstranten bij het oud gebouw van het Hof van Justitie aan het Onafhankelijkheidsplein. (Foto's: Raoul Lith)


Het Burgercollectief en andere organisaties hebben een protestdemonstratie gehouden bij het oud-gebouw van het Hof van Justitie aan het Onafhankelijkheidsplein. Deze betoging heeft tot doel om de procureur-generaal een hart onder de riem te steken en de rechters moed in te spreken, zodat zij zich gesterkt voelen om elke vorm van intimidatie te negeren. Vakbondsleiders, enkele politici en de Deken van de Surinaamse Orde van Advocaten waren samen met tientallen burgers aanwezig bij deze demonstratie.

Het Burger Collectief, The Next Generation, We Zijn Moe, DA'91 en SPA stellen in een verklaring dat aanvallen op de rechtsstaat moeten worden afgeslagen met inzet van alle democratische en vreedzame middelen. Zij benadrukken dat leden van de rechterlijke macht voor het leven benoemd zijn. Op de regering wordt een ernstig beroep gedaan om niet aan de grondwet en de soevereiniteit en onafhankelijkheid van de rechterlijke macht te tornen.

Curtis Hofwijks van We Zijn Moe merkt op dat de regering het opzeggen van het vertrouwen in procureur-generaal Roy Baidjnath Panday slechts in heroverweging heeft genomen. Dit is nog niet teruggedraaid. De organisaties zeggen waakzaam te blijven. Het gaat om een eenmalige actie. Nu wordt gekeken naar de reactie van de regering op de enorme hoeveelheid verklaringen die zijn uitgegeven om de stap die genomen is af te keuren.

Monorath geeft tegenover journalisten aan dat hij besloten heeft poolshoogte te nemen bij de protestdemonstratie. Als Deken van de Surinaamse Orde van Advocaten wil hij kennis nemen van wat er leeft onder de burgers in deze kwestie. Ook de Orde heeft een felle verklaring uitgegeven waarin gewezen wordt op de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April