Brazilië: Nog drie vleesverwerkende bedrijven gesloten
28 Mar 2017, 07:26
foto
Vlees uit de supermarkets in Brazilië wordt onderworpen aan laboratoriumanalyses. (Foto's: Reuters)


Het Braziliaanse ministerie van Landbouw heeft maandag nog drie voedselverwerkende faciliteiten opgedragen hun productie op te schorten. Het besluit komt te midden van een grootschalig onderzoek naar vermeende corruptie van gezondheidsinspecteurs en onhygiënische toestanden in de grootste vleesindustrie ter wereld.

Dat brengt het aantal voedselverwerkende bedrijven dat de Braziliaanse autoriteiten tijdelijk hebben gesloten op zes. In het onderzoek staan 21 faciliteiten in het vizier van de politie. Deze bedrijven mogen geen enkel product exporteren, ofschoon ze misschien nog voor de binnenlandse markt kunnen leveren.

Alle drie fabrieken die maandag zijn opgedragen hun productie op te schorten, staan in de deelstaat Parana, waar het schandaal zich concentreert. Het gaat om bedrijven van Souza Ramos, Industria de Laticinios SSPMA en Fabrica de Farinha Carnes Castro.
Een aantal grote vleesimporteurs heeft een verbod op de invoer uitgevaardigd nadat de Braziliaanse federale politie op 17 maart de eerste resultaten van het onderzoek naar vermeende betalingen aan gezondheidsinspecteurs bij vleesverwerkende bedrijven had gepresenteerd. De overheidswerkers hebben afgezien van de inspecties en hebben misstanden genegeerd. Het onderzoek heeft de codenaam ‘Operation Weak Flesh.’

Minister Blairo Maggi van Landbouw zegt dat de onderzoekers geen enkel vleesproduct hebben gevonden dat de gezondheid van consumenten in en buiten Brazilië zou kunnen schaden. Maar hij erkent dat Brazilië een zware strijd moet voeren om zijn marktaandeel te herstellen nadat het corruptieschandaal het vertrouwen in zijn vleesproductie heeft ondermijnd.

Het onderzoek heeft een van de weinige sterke sectoren van de Braziliaanse economie hard getroffen. Het land ervaart de ergste recessie uit zijn geschiedenis. Maar zaterdag heeft China, de grootste afnemer van Braziliaans vlees, samen met Egypte en Chili, zijn importverbod opgeheven, wat hoop geeft op het einde van de crisis.

Minister Maggi hoopt Hong Kong, de tweede grootste afnemer van Braziliaanse vlees, te kunnen overtuigen om in navolging van China ook zijn importverbod op te heffen.
De Europese Unie blijft een gedeeltelijk verbod op de import van producten van de 21 vleesverwerkers die vallen in het onderzoek handhaven. Deze bedrijven mogen voorlopig niet exporteren. Vlees is de derde grootste exportmarkt van Brazilië na soja en ijzererts. De export van rundvlees, kip, varkensvlees en andere vleesproducten brengt jaarlijks miljarden op voor Brazilië.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April