Protestloop uitbanning geweld tegen vrouwen en kinderen
25 Mar 2017, 06:32
foto
Deelnemers aan de protestloop vrijdag tegen het geweld dat vrouwen en kinderen wordt aangedaan. (Foto's: René Gompers)


Tientallen personen hebben vrijdag geprotesteerd tegen het geweld dat vrouwen en kinderen wordt aangedaan. Van de zestien vrouwen die vorig jaar vermoord zijn, zijn dertien door een partner om het leven gebracht, deelt Isaak Soerokarso van Binnenlandse Zaken (BiZa) mee. Hij en de organisatoren roepen de regering én de samenleving op om een eind te maken aan het geweld.

De 25e van elke maand is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Orange Day, een dag om actie te ondernemen tegen het geweld dat vrouwen en meisjes wordt aangedaan. De protestloop, waarbij de meeste deelnemers getogen in oranje door het uitgaanscentrum liepen, is georganiseerd door BiZa, Women’s Rights Centre (WRC), Women, Gender & Development Studies van de Anton de Kom Universiteit (IWGDS/ADEK) met ondersteuning van de United Nations Development Program (UNDP).

Een delegatie van de VHP heeft ook meegedaan aan de oranje protestloop. Het heeft niets te maken met de kleur, benadrukt partijvoorzitter Chan Santokhi. De uitbanning van geweld, in het bijzonder het geweld tegen vrouwen en kinderen, is een van de beleidspunten van de VHP, geeft Santokhi aan. “We merken dat de regering zich op bepaalde momenten ook schuldig maakt aan deze vorm van geweld,” haalt hij aan. “Wij hebben de afgelopen tijd zoveel vrouwelijke ministers gehad die bedankt zijn. De manier waarop dat gebeurd is, is erg vrouwonvriendelijk. Het gebeurt ook dat ze met onjuiste informatie bejegend en beticht worden. Dit vrouwonvriendelijk beleid gebeurt niet alleen op ministerieel niveau maar ook bij andere functies.”

Santokhi merkt op dat het uitbannen van deze vorm van geweld alleen kan geschieden als de overheid en de samenleving zich evenveel gaan inzetten. De overheid met programma's en de samenleving op gezinsniveau, haalt hij als voorbeeld aan. “Maar de huidige situatie is er een die geweld aanwakkert. De crisis brengt ook families en het gezinsleven onder druk. Dit heeft als gevolg dat kleine incidenten tot ontvlamming kunnen leiden. Er is begeleiding nodig om uitspattingen te voorkomen.”

Soerokarso heeft namens Biza minister Mike Noersalim de deelnemers van de protestloop toegesproken. “Dat kan zo niet doorgaan. Maar we kunnen het niet overlaten aan de regering, het is de verantwoordelijkheid van de de hele samenleving om het geweld tegen vrouwen en kinderen uit te bannen,” roept de Biza vertegenwoordiger op.

Tussen 2013 en 2016 zijn er per jaar gemiddeld 1400 gevallen van huiselijk geweld geregistreerd laat Soerokarso zien. “De cijfers van geweld tegen vrouwen en meisjes zijn heel hoog maar ze vertellen niet alles” merkt Renuka Biharie van IWGDS/Adek op. “We weten ook dat er veel meer geweld plaatsvindt dan wat er geregistreerd wordt. Het verruwt, het neemt toe, het wordt erger. We moeten er wat aan gaan doen. Niet alleen op beleidsniveau, de samenleving heeft hierbij een grote taak. Daarom zijn we hier. Wij zeggen de mensen dat ze er ook zelf aan moeten werken, al bij de opvoeding. Kinderen reproduceren het geweld waar ze aan blootgesteld worden.” Biharie is “redelijk tevreden” met het aantal deelnemers. “Ik denk dat de volgende veel groter wordt. We gaan door met de samenleving bewust maken. Er moet een eind komen aan het geweld.”

René Gompers
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March