Extra aandacht voor aandoeningen op RSI-dag
28 Feb 2017, 08:15
foto


Jaarlijks wordt op de laatste dag van februari extra aandacht besteed aan
Repetative Strain Injury (RSI), ook bekend als de muisarm. Door het veelvuldig en langdurig gebruik van de computermuis ontstaat deze aandoening. Echter is RSI een verzamelnaam voor meerdere aandoeningen die ontstaan door herhaalde, langdurige, eentonige bewegingen. Naast computergebruikers kunnen ook onder andere kappers, kassiers en lopende-band-medewerkers deze klachten krijgen.


"RSI is geen nieuw verschijnsel,” zegt acupuncturist Dinish Charoe, verbonden aan het Joshua Medical Center. Hij heeft een aantal personen met RSI behandeld.
Statistisch gezien is er aanvankelijk een toename geweest van deze specifieke klachten sinds het gebruik van de muis in het steeds verder ontwikkelende computergebruik van deze moderne tijd. Daarvóór bestond het ook al bij gebruik van de typemachines en er zijn zelfs historische verwijzingen naar kloostermedewerkers die boeken overschreven en soortgelijke klachten hadden.

Na deze recente constatering zijn er veel modellen ontwikkeld voor een verantwoord computergebruik om de klachten te voorkomen en daar, waar ze al aanwezig waren, deze te verminderen. Neemt niet weg dat de klachten zich blijven voordoen. De klachten beginnen meestal onder de elleboog en de pols in de vorm van pijn en zwelling. Door de combinatie van deze symptomen ontstaat er dan ook een verminderde functionaliteit. De pijn ontwikkelt zich in eerste instantie naar de pols en handmuis en daarna over de elleboog richting schouder en rugwervels, ter hoogte van het schouderblad. Daar vandaan kan het zich verder ontwikkelen richting nek, gezicht, langs het oor, onder het oog en over het hoofd heen naar het andere oor als een koptelefoon.

Verstoorde energiestroom
Volgens Charoe gaat alternatieve geneeskunde uit van een verstoring in de energiestroom vanuit de hand en de arm. Voor de acupuncturist zit de verstoring in het dikke-darm-meridiaan. Daar het lichaam één geheel is, is het ook niet vreemd dat een verstoring, in dit geval in de onderarm, zijn weerslag heeft in het gezicht en hoofd. Dit specifieke geval kan, indien langdurig onbehandeld, daadwerkelijk van invloed zijn op de dikke darm, met als indicatie losse stoelgang of zelfs diarree. De dikke-darm-meridiaan begint aan de duimzijde van de wijsvinger, verloopt langs de buitenzijde van de arm over de schouder via de rugwervel naar de hals/nek, over de onder- en bovenkaak naar de zijkant van de neus aan de tegenovergestelde zijde. De spiergroepen die onder invloed staan van deze meridiaan hebben hetzelfde verloop, maar gaan ook nog eens van het ene naar het andere oor over het hoofd als een koptelefoon.

Charoe zegt dat aan de hand van de pijnbeschrijving door de patiënt bepaald wordt welke meridianen verstoord zijn. Door de therapie die toegepast wordt, verminderen de klachten aanzienlijk. In sommige gevallen worden deze helemaal verholpen. De Wereld Gezondheidsorganisatie heeft naast veel andere therapieën acupunctuurtherapie aanbevolen voor deze aandoeningen. Vandaag is het de internationale RSI-dag.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April