Mexico verwerpt nieuwe richtlijnen immigratie
23 Feb 2017, 18:43
foto
'Geen muur voor immigranten en de rechten van de mens' staat te lezen op het bord. Het immigratiebeleid van president Donald Trump heeft geleid tot protesten in Mexico. (Foto: Reuters)


Mexico heeft de nieuwe richtlijnen die de Verenigde Staten (VS) heeft uitgevaardigd, veroordeeld. Onder de nieuwe maatregelen kunnen bijna alle illegale immigranten worden onderworpen aan deportatie. De nieuwe regels omvatten het terugsturen van mensen zonder papieren, zelfs als ze geen Mexicanen zijn.

De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken, Luis Videgaray, zegt dat zijn land geen "eenzijdige besluiten door één overheid opgelegd aan een ander kan accepteren." Twee top Amerikaanse functionarissen zijn in Mexico om de maatregelen te bespreken.
Minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, en het hoofd van Binnenlandse Veiligheid, John Kelly, zullen besprekingen voeren met president Enrique Pena Nieto, te midden van één van de meest ernstige breuken tussen de twee buren in de afgelopen jaren.

De wijzigingen die dinsdag zijn aangekondigd, omvatten plannen om een bestaande bepaling in de Amerikaanse immigratie en nationaliteitswet af te dwingen. Met de bepaling kunnen de Amerikaanse autoriteiten illegale immigranten terugsturen naar Mexico, ongeacht waar ze vandaan komen.

Het is echter onduidelijk of de VS de bevoegdheid heeft om Mexico te dwingen de buitenlanders te accepteren. De regering van Barack Obama had zich gericht op het deporteren van immigranten die waren veroordeeld voor ernstige misdrijven. Nu zijn de nieuwe mogelijkheden ruim genoeg om deze toe te passen op bijna elke illegale immigrant, inclusief eenieder die is veroordeeld voor misdaad, die een risico vormt voor de openbare veiligheid of op de een of andere manier fondsen van sociale programma’s heeft misbruikt. De nieuwe richtlijnen geven de grenspatrouille en de immigratiedienst het recht om mensen onmiddellijk te deporteren.

Versnelde deportaties kunnen nu overal in de VS worden gedaan tegen immigranten zonder papieren; immigranten die niet in staat zijn om te bewijzen dat ze voor meer dan twee jaar in het land zijn geweest. Voorheen werden deportaties toegepast op mensen die voor minder dan twee weken in het land waren en binnen de 100 mijl van de grens. Naar schatting wonen elf miljoen illegale immigranten in de VS, velen van hen uit Mexico.

Minister Videgaray zegt dat Mexico de nieuwe regels niet zal accepteren. "We gaan het niet accepteren, omdat we dat niet hoeven en omdat het niet in het belang van Mexico is." Hij voegt eraan toe: "We hebben ook de controle over onze grenzen en we zullen die volledig uitoefenen." Hij zegt dat zijn land bereid is om naar de Verenigde Naties te gaan om de vrijheden en rechten van de Mexicanen in het kader van het internationaal recht te verdedigen.

Roberto Campa, hoofd van de afdeling mensenrechten van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Mexico, stelt dat het plan om niet-Mexicanen te deporteren naar Mexico "vijandig" en "onaanvaardbaar" is.

De betrekkingen tussen de VS en Mexico staan sinds het aantreden van president Trump onder druk. Trump heeft ook gezegd dat Mexico zal betalen voor een muur die hij wil bouwen aan de zuidelijke grens. De muur zal naar verwachting miljarden dollars kosten. President Pena Nieto heeft vorige maand een geplande ontmoeting met de Amerikaanse president in Washington geannuleerd door meningsverschillen over de muur.

President Trump heeft immigratie en grenscontrole tot een belangrijk onderdeel van zijn campagne gemaakt. De regering in Washington zegt dat de nieuwe richtlijnen niet zullen leiden tot massadeportaties, maar dat deze zijn ontworpen om agenten te machtigen om bestaande wetten af te dwingen.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April