Valies moet niet zielig doen en martelaar uithangen
20 Feb 2017, 04:52
foto


Het is bij iedere bedrijfsvoering normaal dat vanwege de leiding correctief wordt opgetreden als zaken niet volgens het bedrijfsplan worden uitgevoerd. Dit geldt ook voor het bedrijf, de STVS. Meneer Valies moet toch wel weten dat wanneer een klas op een bepaald uur is ingeroosterd voor het vak Engels dat niet op datzelfde uur een docent aan die klas scheikunde lessen komt verzorgen. Hij of zij wordt door de schoolleiding uit het klaslokaal gehaald, zo simpel is dat. Iets dergelijks heeft zich bij de STVS voorgedaan.

Valies wilde vermoedelijk in zijn ontmoeting met de pers het voorval bij de STVS opkloppen en dramatiseren en zodoende een collectieve verontwaardiging bij de aanwezige journalisten uitlokken. Maar het viel erg tegen, de teleurstelling was van zijn gezicht af te lezen. Valies moet niet denken onze journalisten te kunnen manipuleren. Het zal hen namelijk niet zijn ontgaan dat Valies bewust de informatie over een soortgelijk voorval dat plaatsvond in september 2007 en destijds voor veel opschudding zorgde, achterhield. Daags na de voor Suriname vernietigende uitspraak van het UNCLOS Arbitrage Tribunaal naar aanleiding van het maritime grensgeschil tussen Suriname en Guyana, werd vanuit het Kabinet van de President aan de leiding van STVS de opdracht gegeven om een programma over deze grenskwestie onmiddellijk te staken.

Het programma bevatte namelijk interviews met overwegend oppositionele politici waarin de slechte aanpak van de case door de regering Venetiaan en het juridisch team aan de kaak werden gesteld. Was er toen geen sprake van censuur en van dictatuur en onderdrukking? Deze case niet aan te halen, doet vele journalisten en grote delen van de samenleving twijfelen aan de oprechtheid, objectiviteit en integriteit van meneer Valies. De ongenuanceerde uitspraak van meneer Valies over de betrokkenheid van het Kabinet van de President bij het recente voorval bij de STVS, werpt een smet op onze reputatie en imago als land waarin vrijheid van meningsuiting gewaarborgd is en naar mijn gevoel zelfs buitenproportioneel. De regering moet overwegen om de groene tafel te adieren en zodoende meneer Valies ertoe te bewegen om zijn gewraakte uitspraken naar het Kabinet van de President toe, terug te nemen.

Theo Vishnudatt
Advertenties