Pakistan: Piloot neergestort toestel maakte noodoproep
08 Dec 2016, 08:08
foto
Hulpwerkers bij het wrak van het PIA-toestel dat gisteren is neergestort. (Foto's: Reuters)


De piloot van een vlucht die woensdag is gecrasht in Pakistan, heeft een noodoproep gemaakt voordat hij het contact met de radar verloor. Volgens de luchtvaartmaatschappij heeft hij de vluchtcontroleurs ook verteld over een motorprobleem.

Alle 47 inzittenden van het tweemotorig toestel zijn omgekomen. Het vliegtuig van Pakistan International Airlines (PIA) was opgestegen van Chitral en was op weg naar Islamabad. Er is een onderzoek gaande naar de ramp, maar de luchtvaartmaatschappij heeft gezegd dat zij strenge controles heeft uitgevoerd en er “geen ruimte was voor een technische fout.”

PIA-voorzitter Mohammed Azam Saigol vertelde verslaggevers: "Ik wil duidelijk maken dat het geluid van het toestel perfect was. Ik denk dat er geen sprake is van een technische fout of menselijke fout." Eén van de vluchtrecorders is gevonden, heeft de maatschappij laten weten.

Eerder had PIA gesteld dat er 48 personen aan boord van het toestel waren, maar vanochtend heeft zij gezegd dat 42 passagiers en vijf bemanningsleden zijn omgekomen bij de crash. Pakistaanse autoriteiten hebben gezegd dat het onderzoek zich zal richten op de schijnbare motor kwestie.

Irfan Elahi van de Pakistaanse luchtvaartautoriteit vertelde de krant Dawn: "Op dit moment is er geen andere reden voor het vliegtuigongeluk dan het uitvallen van de linkermotor." Het toestel is neergekomen in het Havelian gebied van de provincie Khyber-Pakhtunkhwa, ongeveer 70 kilometer van Islamabad.

De politie zegt dat de verkoolde resten van de passagiers zijn meegenomen naar een ziekenhuis voor DNA-identificatie. De beroemde popzanger, die zich tot islamitische prediker had bekeerd, Junaid Jamshed, was aan boord. Ook drie buitenlanders, twee Oostenrijkers en een Chinees, zaten in het toestel.

Er was woede onder de nabestaanden van de slachtoffers, die zich bij het ziekenhuis hadden verzameld om de stoffelijke resten van hun dierbaren te ontvangen. Ghulam Rasool Khan vertelde het persbureau AP: "Het is een moord en ik wil weten wie mijn broer heeft vermoord."

Vliegtuigrampen zijn niet ongewoon in Pakistan, maar de laatste grote ramp was tien jaar geleden. Een PIA-toestel stortte toen in 2006 neer, waarbij 44 mensen omkwamen.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April